Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων



H Φιλαδελφία,

ζητά από τους παραγωγούς να καταθέσουν τις προσφορές τους στο

fax 2531-022141.
email : philadelpheia@gmail.com
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να αναφέρουν τα ακόλουθα στην προσφορά τους:
  1. ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους,
  2. τιμή ανά κιλό,
  3. συσκευασία προϊόντων,
  4. διαθέσιμη ποσότητα,
  5. χρονική περίοδος διαθεσιμότητας
    πιθανόν επιπρόσθετα να ζητηθούν:
  • στοιχεία προγραμματισμού της συγκομιδής,
  • αποτελεσμάτων ανάλυσης υπολειμμάτων και επιδόσεων Εσωτερικού ελέγχου,
  • πρότυπα ποιότητας που χρησιμοποιούνται,
  • πρωτόκολα Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής,
  • EurepGAP και TNC,
  • αλλά και το πρότυπο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιέργειας Agro 2,
καλλιεργούμε συστηματικά, την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και οικογένειας – νοικοκυριού, με μια δίκαιη τιμή παραγωγού, η οποία αφενός καλύπτει το κόστος μιας παραγωγής κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά σωστής και αφ εταίρου εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτή τιμή για τον κάθε καταναλωτή.
Αναζητάμε - επιλέγουμε τους καλύτερους,
  • με διαφάνεια,
  • εκπαίδευση αγοραστικής συμπεριφοράς στην Οικογένεια στο νοικοκυριό, εποχικότητας, απομυθοποίησης και αποδόμησης των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ αναγκών, συνεργατισμού, αλληλεγγύης και
  • ενθάρρυνση παρακίνηση υποστηρικτική προς τον ΤΟΠΙΚΟ και εγχώριο παραγωγό :
Στοιχεία παραγωγού,
στοιχεία αγροτεμαχίων,
αρχεία εφαρμογών Φυτοπροστασίας και Θρέψης,
αρχεία καλλιεργητικών πρακτικών,
ανάλυση υπολειμμάτων,
ιχνηλασιμότητα,
στοιχεία εξοπλισμού κι ενεργών καλλιεργειών.

Περιγραφή επιχείρησης
  • Δραστηριότητα (παραγωγός, μεταποιητής κ.λ.π.)
  • Κατηγοριοποίηση προϊόντων (φυτική – ζωική παραγωγή, βιολογικά κ.λ.π.)
  • Πιστοποιητικά προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λ.π.)
  • Γλώσσες επικοινωνίας (ελληνικά, αγγλικά)
  • Δ/νση επιχείρησης
  • Ιστοσελίδα, Twitter, Facebook
  • Τηλέφωνα, Fax, e-mail
  • Χάρτης Google
  • Photo Gallery (φωτογραφίες προϊόντων, video)
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6932-302172.

  1. Ποιο είναι το είδος της οργάνωσης που έχετε; (συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών, ιδιώτες παραγωγοί;)

  1. Ποια είναι τα φορολογικά στοιχεία σας;

          Επωνυμία:

          Επαγγελματική δραστηριότητα:

          Έδρα:

          Α.Φ.Μ:

          Δ.Ο.Υ:
ανήκετε στο κανονικό (βιβλια εσόδων - εξόδων, ταμειακή μηχανή, θεωρημένες αποδείξεις λιανικής) ή το ειδικό καθεστώς (συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής, αθεώρητη απόδειξη λιανικής-ΠΟΛ 1004/13, Π.Δ. 186/92) αγροτικής εκμετάλευσης;

1.     Ποια είναι η θέση σας στην ομάδα;

          Μέλος συμβουλίου και τι θέση:

          Απλό μέλος:

2.    Εσείς ο ίδιος τι σχέση έχετε με την αγροτική παραγωγική διαδικασία:

          Άμεση:

          Έμμεση (διοίκηση, τεχνικός, γεωπόνος, τεχνολόγος κ.λ.π.):

3.    Τι προϊόντα παράγετε;

3.1.  

3.2.  

3.3.  

3.4.  

4.    Ποιά είναι η επάρκεια που έχετε για το κάθε προϊόν σε τόνους;

4.1.  

4.2.  

4.3.  

4.4.  

5.    Ποιά είναι η τιμή του κάθε προϊόντος;

5.1.  

5.2.  

5.3.  

5.4.  
 
6.    Τι συσκευασίες υπάρχουν διαθέσιμες και προτείνετε για την καλύτερη εξυπηρέτηση μας:

7.    Εκδίδετε αποδείξεις λιανικής πώλησης ή διαθέτετε άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα για την πώληση των προϊόντων;

8.    Το εγχείρημά μας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό ζητάμε ένα ποσοστό επί των παραγγελιών για τους απόρους πολίτες. Τι ποσοστό προτείνεται ότι μπορείτε να διαθέσετε δωρεάν για τους απόρους της πόλης μας, για κάθε προϊόν (Δελτίο Αυτοπαράδοσης);
 
9.    Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος για να ετοιμάσετε τις παραγγελίες προς διάθεση;

10. Σκέπτεστε να συνεταιριστείτε με άλλους παραγωγούς;

11.  Πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε εμείς σε αυτό;

12. Κατά την ημέρα διάθεσης των προϊόντων αυτά συνοδεύονται από εσάς τον ίδιο και αν όχι από ποιόν;

13. Υπάρχει διαθεσιμότητα για την ……/…../…...;

14. Ποια πιστοποιητικά διαθέτετε για τα προϊόντα σας ή την παραγωγική σας διαδικασία;
 
15. Έχετε ξανασυμμετάσχει σε παρόμοιο εγχείρημα; Αν ναι με ποιες ομάδες;

16. Είστε διατεθειμένος να μας στείλετε άμεσα γνήσια αντίγραφα από την δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), δείγμα των προϊόντων σας, πιστοποήσεις και αναλύσεις που θα θέλατε να έχουμε υπόψη μας κατά την διαπραγμάτευση;


τηλ.:  6932 302 172
fax :  2531-022141.
email : philadelpheia@gmail.com
Κων. Κανάρη 19
69100 Κομοτηνή


Τι παραγωγή έχεις ;
-    Θέλουμε ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ συνέχεια
Οικογένειες – Νοικοκυριά, ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΣυνΕργαζόμαστε μεταξύ μας,
βρίσκουμε τους παραγωγούς ή μας βρίσκουν οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, μας φέρνουν απ’ ευθείας τα προϊόντα που παράγουν - τα δικά του ΜΟΝΟ ο καθένας.
ΟΛΑ τα προϊόντα, μαζευόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και μέσα σε λίγα λεπτά ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ο παραγωγός.
-    Θέλουμε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  !  !  !
Στηρίζουμε την Τ Ο Π Ι Κ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, την βιώσιμη ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.
Υποστηρίζουμε  τους  Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Υ Σ   Μ Α Σ, την ΕπιΧειρηματικότητα, την ΣυνΕργασία  !
Όταν έχεις ΠΑΡΑΓΩΓΗ, μπορούμε να την αγοράσουμε απευθείας από εσένα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !
Χ Ω Ρ Ι Σ  Μ Ε Σ Α Ζ Ο Ν Τ  Ε Σ   !   !   !
Κάνεις δήλωση καλλιέργειας; (Ο.Σ.Δ.Ε. - Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου);
Έχεις δείγμα της παραγωγής σου;
Ποιά εποχή έχεις ΠΑΡΑΓΩΓΗ;
Ποιό Μήνα;
Πότε θέλεις να πουλάς;
ΟΛΑ είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών καθώς και με ό,τι προβλέπει η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Φιλαδελφία
(Κων. Κανάρη 19,
Κομοτηνή,
τηλ.6932 302 172)
 
 
 
 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ελάτε να σμίξουμε

το κάθε τρόφιμο
έχει
την εποχή του...
το χρώμα του...
τη γεύση του...
 ο τόπος μας...

 η καρδιά μας το γνωρίζουν αυτό αυτό, εμείς;
γεύση και επιθυμία;
ή έξοδα αλόγιστα, μόλυνση του περιβάλλοντος, δανεικά για εισαγωγές...

Ελάτε να σμίξουμε

 με  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ   &   ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ !

Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το τραπέζι της γιορτής

Για όλους εμάς που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, είναι ένα πέρασμα από την γρήγορη πλαστική τροφή στην αγνή...που μυρίζει Ελλάδα!

Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στρωθεί ένα τραπέζι γλεντιού χωρίς την μεγάλη απόδειξη ότι το βήμα προς τη Φύση και τα δώρα της... είναι δική μας απόφαση;

 Μπορεί ο Άνθρωπος να Ζήσει με τους κανόνες της Φύσης και όχι με αυτούς των Αισχροκερδοσκόπων!
Με ελπίδα για μια δίκαιη κοινωνία που να σέβεται τη φύση και τον συνάνθρωπο...


o Εμείς δεν έχουμε περίσσευμα χρημάτων για καταθέσεις...
o Δεν έχουμε μετοχές σε off shore εταιρείες...
o Tο εισόδημά μας δεν επαρκεί να επενδύσουμε σε χρυσό...


Διάσωση, διατήρηση και διάδοση της βιοποικιλότητας και της διατροφικής μας κληρονομιάς. 
αύξηση της τοπικής και εγχώριας παραγωγής,
δίκαιες τιμές για την οικογένεια, το νοικοκυριό, και τον παραγωγό,

μείωση του όγκου των απορριμμάτων,
επαναχρησιμοποίηση,
ανακύκλωση,
περιορισμός των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κ.α.


Αν το πιστέψουμε θα το καταφέρουμε.

 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

η Πιερία "Φιλαδελφεύει"; Φιλαδελφία με "19ο Πανελληνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών"

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ,
αντί απλά να διαμαρτύρεται, όπως βέβαια έχει κάνει πολλές φορές τεκμηριωμένα, προτιμά να ενεργεί,
για να καλύψει μέρος του απαράδεκτου κενού στην δημόσια αγροτική εκπαίδευση, στην δημόσια αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, στην αγροτική πληροφόρηση & ενημέρωση, στην μεταφορά αγροτικής τεχνογνωσίας & καινοτομίας, ακόμα και στην σχεδόν πλήρη έλλειψη υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Οι Νέοι Αγρότες, μόνοι, με πλήρη κάλυψη της διοργάνωσης του Συνεδρίου τους από τους ίδιους και εθελοντές, και με την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου και την κοινωνίας του Ελατοχωρίου, καινοτομούν και παρουσιάζουν τον θησαυρό των αγροτικών επαγγελματικών εμπειριών τους σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την πραγματική αγροτική επιχειρηματικότητα και την πραγματική αγροτική ζωή & κοινωνία.



Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

6 Σεπτεμβρίου Πέμπτη, από Κοινωνικό Παντοπωλείο : ΟΣΠΡΙΑ

στις 6  Σεπτεμβρίου 2012 :
με ΚΡΑΤΗΣΗ

τηλ : 6944 243617, 6977 312287
 

Διανομή : ΟΣΠΡΙΑ ΞΕΡΑ ΦΕΤΕΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
στα μέλη της Φιλαδελφίας Κομοτηνής

1. ρεβιθια -  συσκ. 5κιλα
2. φασολια, μεσαίου μεγέθους - συσκ. 5κιλα
3. φακιες
4. κρεμμύδια ξερά κόκκινα - συσκ. 5κιλα
5. σαλτσα ντομάτας 0,5 Lt
6. έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο 
Προέλευση : Μάκρη Έβρου - Συνεταιρισμός Παραγωγών Μάκρης
τιμή : 60€ το 16άλιτρο

τα όσπρια είναι χωρίς διαδικασία απεντόμωσης και φάρμακα
δηλώστε ΚΡΑΤΗΣΗ - ΟΛΟΙ
τηλ :

6944 243617,
6977 312287, 
6937 427586
 

Φιλαδελφία:
προμηθευόμαστε,
τοπικά,
εγχώρια,
παραδοσιακά,
σε δίκαιες τιμές για τις οικογένειες, και τους παραγωγούς,
στηρίζουμε την οικογένεια
με συνεργασία, με αλληλεγγύη

Μάθετε για τα Υβρίδια και πώς να τα αποφύγετε !

Πάνω από το 80% των λαχανικών και των φρούτων που τρώμε σήμερα είναι υβρίδια.

Τα περισσότερα λαχανικά και κάποια από τα φρούτα που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας έχουν «γεννηθεί» με τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων.

Υβρίδια είναι τα φυτά, τα οποία προκύπτουν σε εργαστήρια από γεωπόνους από τη διασταύρωση δυο διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους και παρουσιάζουν “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά σε σχέση με τα φυτά από τα οποία προέρχονται.

Τα “βελτιωμένα” αυτά χαρακτηριστικά εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς όπως

· αύξηση της παραγόμενης ποσότητας,
· αύξηση του μεγέθους των καρπών,
· ανθεκτικότητα σε ασθένειες,
· ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα,
· ομογενοποίηση των παραγόμενων προϊόντων για τη διευκόλυνση της τυποποίησής τους,
· μορφοποίησή τους προς χάρη της καταναλωτικής αισθητικής.
Αντίθετα τα υβριδικά φυτά είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και περισσότερο παραγωγικά, αλλά με τίμημα πολλές φορές την αυθεντική γεύση και το γνήσιο άρωμα.
Οι υβριδικές καλλιέργειες έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ενώ αποδεικνύονται πολύ ευαίσθητες σε παθογόνα, με συνέπεια οι γεωργοί να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών.
Τα υβρίδια παρουσιάζουν επίσης ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό, ότι συνήθως παράγουν στείρους σπόρους κι αν όχι τότε τα φυτά που προέρχονται από σπόρους υβριδίων κατά κανόνα δεν εμφανίζουν τα “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά στην επόμενη γενιά.

Πως να τα ξεχωρίζουμε στην αγορά
Στα κηπευτικά τα πιο διαδεδομένα υβρίδια είναι αυτά της ντομάτας.

• Ακόμη και αν δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε να αγοράσουμε υβρίδια -που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορούμε-, επιλέγουμε εκείνα που έχουν καλύτερη γεύση, επικροτώντας την τεχνολογία στην υπηρεσία του καταναλωτή και όχι της αγοράς που προτιμά άνοστες ντομάτες που δεν σαπίζουν με τίποτα.

Πώς εντοπίζουμε τα πιο νόστιμα;
Με την παραδοσιακή μέθοδο της δοκιμής.

• Διαλέγουμε με την όσφρηση και την αφή και όχι με την όραση.
Δεν διαλέγουμε τα «όμορφα λαχανικά», αλλά τα μοσχομυρωδάτα και όσα διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

• Προτιμάμε λαχανικά και φρούτα στον καιρό τους.
Έτσι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε ποικιλιακό προϊόν και όχι υβρίδιο.

Για να είμαστε λοιπόν σίγουροι για αυτά που τρώμε μπορούμε με απλά και εύκολα βήματα να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο!

Περιγραφή της μεθόδου του κηπουρού για την συλλογή και αποθήκευση σπόρων ντομάτας. (πώς κάνουμε ντοματοσαλάτα και παράλληλα να μαζεύουμε σπόρους)
http://www.youtube.com/watch?v=6xNuEF_-19I

Πώς παίρνουμε σπόρους ντομάτας από την παρασκευή σάλτσας.
http://www.youtube.com/watch?v=nRKhVlS29J8

Πώς παίρνουμε σπόρους ντομάτας από πολύ ώριμες ντομάτες και ντοματίνια..
http://www.youtube.com/watch?v=0WQs0wwDDtw

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ:
Χρειαζόμαστε:

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ελληνική κουζίνα

Ο βασικός λόγος που οι ειδικοί προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή είναι το ότι περιλαμβάνει
  • σκούρα φυλλώδη λαχανικά,
  • φρέσκα φρούτα,
  • όσπρια,
  • δημητριακά,
  • ελαιόλαδο, και
  • ψάρια
που είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, προστατεύοντας τον από διάφορες ασθένειες.
 Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με 25% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις και κάποιων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard.
Η Miller, αναπληρώτρια καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της California στο San Francisco, δήλωσε:
  • "οι μικρές ποσότητες κρέατος,
  • τα φρέσκα θαλασσινά,
  • οι σύνθετοι υδατάνθρακες (φασόλια, μελιτζάνες, ή ολικής αλέσεως ψωμιά -σιτηρά),
  • οι ελιές και
  • οι ξηροί καρποί πχ: τα καρύδια,  
είναι οι βασικοί κανόνες τις υγιεινής Ελληνικής κουζίνας, και για αυτό βρίσκεται στην κορυφή" ! ! !

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Τα Χανιά "Φιλαδελφεύουν"; "Φιλαδελφία" με "ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012",

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012»,
διοργανώνει για 14η χρονιά
ο Δήμος Χανίων με
την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και
το Επιμελητήριο Χανίων,
μέχρι και την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012, στο Παλιό Λιμάνι, στο χώρο της Δυτικής Τάφρου.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012 στις 20.30, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε και να μετατρέψουμε επί τέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών

στη σημερινή εποχή της βαθιάς κρίσης, είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην γη μας, να γνωρίσουμε τα προϊόντα μας, να καταναλώνουμε τα ντόπια προϊόντα, τα οποία οι παλιότεροι έχουν ξεχάσει και οι νεώτεροι δεν τα έχουν δοκιμάσει

Στον φετινό “Αγροτικό Αύγουστο” αναδεικνύουμε τα προϊόντα της ορεινής ενδοχώρας,

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Απαιτούμε πραγματικές εκπτώσεις και όχι αλαλούμ

Αρχίζει η θερινή περίοδος των εκπτώσεων (16 Ιουλίου-31 Αυγούστου). Οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους Καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες. 
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
1.    Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών.
  • Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή.
  • Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής.
  • Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
2.    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον Καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.

 
3.    Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και, στο ίδιο καρτελάκι, το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται, στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό, στις βιτρίνες των καταστημάτων.

 
4.    Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε, από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.

 
5.    Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούμε την αγορά, για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.

 
6.   Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.

 
7.   Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.

8.  Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα:
  • Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων.
  • Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος.
  • Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται, σαν "κράχτες". Όταν, όμως, μπαίνουμε, στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.

9.   Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.

10. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν, που αγοράσαμε.

11. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.

12. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν και μερικοί, που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι. 

 
Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 14/89, για όλα τα είδη, που εκτίθενται, στις βιτρίνες των καταστημάτων, αναγράφεται, υποχρεωτικά, σε πινακίδα, η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται, από αυτή την υποχρέωση, τα είδη, που η τιμή τους ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου, που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες δεν εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη.

 
Σύμφωνα με το νόμο 3377/2005, 30 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύονταν, οι προσφορές. Το καλοκαίρι του 2009, το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης κατήργησε την απαγόρευση, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση, με τους καταναλωτές. Αυτή η ρύθμιση, δημιούργησε σύγχυση, στους καταναλωτές, που δε θα γνωρίζουν ποια είναι τελικά, η αρχική, η κανονική τιμή ενός προϊόντος. Υποτίθεται ότι ακόμα και σήμερα, με βάση τα όσα έμειναν, από το νόμο 3377/2005, σε ισχύ, επιτρέπονται, οι προσφορές, για χρονικό διάστημα το πολύ 10 συνεχόμενες ημέρες και για ποσοστό το πολύ 50% του συνόλου των εμπορευμάτων, που διαθέτει το κατάστημα. Σήμερα, βλέπουμε ότι στις βιτρίνες υπάρχει ένα ποσοστό έκπτωσης «κράχτης», το οποίο παραπλανά τους καταναλωτές ότι όλα τα εμπορεύματα έχουν έκπτωση.
  
Όταν το 2005, ψηφίστηκε ο νόμος 3377, η τότε κυβέρνηση υποσχόταν εποπτεία και ρύθμιση της αγοράς και προστασία των καταναλωτών, από ένα καθεστώς ασυδοσίας, όπου επί 10 μήνες γινόταν εκπτώσεις και προσφορές και δύο μήνες υπήρχαν κανονικές τιμές. Από το 2009, επιστρέψαμε, στο παλιό άναρχο καθεστώς. Δεν μπορεί να υπάρχει το άλλοθι της κρίσης, για παράνομες «προσφορές». Αν, πράγματι, θέλουν να πουλήσουν, σε χαμηλές τιμές, μπορούν να το κάνουν νόμιμα, χωρίς παραπλανητικές τυμπανοκρουσίες.  

 
Ζητούμε από τη σημερινή κυβέρνηση να αποφασίσει ποιος νόμος θα εφαρμόζεται και να διασφαλίσει την εφαρμογή του. Βιώσαμε, στο παρελθόν, αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές, οι οποίες νόθευαν τον υγιή ανταγωνισμό και εξαπατούσαν τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε, στο παλιό καθεστώς των πλασματικών εκπτώσεων, όλο το χρόνο, που οδηγούσε στην παραπλάνηση των καταναλωτών.

 
Καλούμε τους Καταναλωτές να αποφεύγουν να κάνουν τις αγορές τους, από καταστήματα, που δε σέβονται τα δικαιώματά μας, όπως αυτά αναλύονται παραπάνω.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέος αυτόχειρας στην Ξάνθη, το ίδιο ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ, εγωμανείς, ιδιοτελείς εμείς;

ΣΟΚ

σε πεδινό οικισμό του νομού Ξάνθη
Άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του με μια… καραμπίνα

... Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας μέσης ηλικίας άντρας σε πεδινό οικισμό του νομού Ξάνθης το βράδυ της Τρίτης.

Όπως έγινε γνωστό, ο αυτόχειρας ενώ βρισκόταν το απόγευμα σε καφενείο του χωρίου στο οποίο διέμενε μαζί με συγχωριανούς του, κατευθύνθηκε προς το σπίτι του, απ’ όπου πήρε μια καραμπίνα βάζοντας τέλος στη ζωή του σε ένα αγρόκτημα λίγα μέτρα πιο μακριά.

Τα αίτια που οδήγησαν τον αυτόχειρα στο να βάλει τέλος στη ζωή του διερευνούνται, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα.

Κτυπάμε την πόρτα του διπλανού μας, και να βοηθάμε όσο μπορούμε !
Μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς.!
Η κοινωνική αλληλεγγύη, ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ, η ενορία, μπορεί να γίνει εργαλείο να αντιληφθούμε,

για να σκεφτούμε... το αποτέλεσμα της αντίληψης ή της παρατήρησης, να συνέλθουμε, να συναισθανθούμε.
Να ξεκολλήσουμε από την εγωμανία, την εσωστρέφεια, την ιδιοτέλεια. Να συνδυάσουμε τις δύο έννοιες του χρόνου και της αλλαγής,
συνειδητοποιώ και αλλάζω το νου μου, τη σκέψη μου, τη ζωή μου,να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης για
να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας που πλήττονται από αυτή την κρίση, αλλά και εμάς τους ίδιους, με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
να ανακουφίσουμε τον πόνο και
να αντιμετωπίσουμε τη βίαιη αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των ιδίων και των συμπολιτών μας
Με συνεργασία <συν+εργασία, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ, ΦΙΛΩ=ΑΓΑΠΩ τον Αδελφό μου.
Η κοινωνική αλληλεγγύη, ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ, η ενορία, η ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ, μπορεί να γίνει ασπίδα αντίστασης και θεραπείας.
Πρόκειται για μεγάλες ευκαιρίες, όπου ο καθένας έρχεται να ανταλλάξει ό,τι πίστευε ότι μπορεί να χρειάζεται κάποιος άλλος (φρούτα, λαχανικά, φαγητά, ρούχα, ακόμα και υπηρεσίες νομικές ή εκπαιδευτικές, ιατρικές, χρόνο).
Ανταλλαγή όμως όχι μόνο με είδος αλλά με αγάπη, καλή συναναστροφή, υγεία όπου παίρνουμε όλα τα παραπάνω και καταθέτουμε λίγο χρόνο, αγάπη, και κάποια καλή αγαπημένη συνήθεια ή τάλαντο.
Με αυτό που "πωλούμε"-προσφέρουμε, βοηθάμε εμάς και μπορούμε στην συνέχεια να αγοράζουμε ό,τι χρειαζόμαστε.
Δε σκεφτόμαστε τι λένε οι άλλοι για εμάς, νοιαζόμαστε, ενδιαφερόμαστε πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, τη σχέση μας με τον συνάνθρωπο... το πρόσωπο με το πρόσωπο...


Το σύστημα κατέρρευσε;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία κατάσταση, για την οποία όλοι απευχόμασε τα χειρότερα, και η οποία, όπως αυτοί που μας οδήγησαν εδώ λένε, θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.
Μοναδικός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα, σε κοινωνικό επίπεδο, δείχνουν να είναι κάποιες, νέες ή παλιές, πρακτικές αλληλεγγύης, φιλαδελφίας.
Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαν, όλα αυτά που κάνουμε καθημερινά, να κάνουν καλύτερη την ζωή των άλλων (και αντίστροφα).
Ή, με απλά λόγια, να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε, μέσα από τον γολγοθά που διανύουμε, να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

τοπικά, εγχώρια, παραδοσιακά, σε δίκαιες τιμές

Φιλαδελφία:

φιλοδοξούμε να προμηθευόμαστε,
  • τοπικά,
  • εγχώρια,
  • παραδοσιακά,
  • σε δίκαιες τιμές για τις οικογένειες, και τους παραγωγούς,

μέσα από Πανελλαδικά αυτοοργανωμένο δίκτυο στην βάση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας οικοπαραγωγών-δημιουργών και ενεργών πολιτών,
συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της οικολογικής παραγωγής και των κοινοτιστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
μεταμορφώνοντας σιγά σιγά τους αγρότες, από άβουλα και εξαρτημένα πιόνια των εταιρειών, των επιδοτήσεων,
σε αυτάρκεις νοικοκυραίους...!!!
φροντιστές του περιβάλλοντος...
 
 

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=154158&categoryid=3

Μανώλης Κιουτσούκης: «Στην συνεργατική οικονομία συνεργάζονται οι άνθρωποι και όχι τα κεφάλαια»

Η πρώτη συνάντηση παραγωγών και δημιουργών με τους καταναλωτές είναι γεγονός σήμερα Τεταρτη 27 Ιουνιου από τις 6 το απόγευμα, εως 12:00 βράδυ στο Άλσος Αγ.Παρασκευής στην πόλη της Κομοτηνής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους. Tο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, Δημοτική, Λαϊκή, Ρεμπέτικη, Παράδοση. Σήμερα ο Χρήστος Χατζόπουλος με το Μουσικό Εργαστήρι Αρριανών - Κομοτηνής θα παρουσιάσει πρόγραμμα Παραδοσιακής, Έθνικ, Rock, Ρεμπέτικης και Λαϊκής μουσικής. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση δεν θα μπορέσουν οι καταναλωτές να προμηθευτούν προϊόντα καθώς δημιουργήθηκε ένα θέμα με τους επαγγελματίες της πόλης, ωστόσο ο κ. Κιουτσούκης από τον σύλλογο Φιλαδελφία μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή τόνισε πως είναι σημαντική για το πνεύμα του συνεργατισμού, αυτή η πρώτη επαφή. 

Όπως τονίζεται και στο δελτίο τύπου της Φιλαδελφίας: 
«Οι οικογένειες, τα νοικοκυριά, είναι καιρός να στραφούμε στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ακόμη και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο τι τρώμε και πολύ καλύτερες τιμές». Και συμπληρώνουν πως: «για να υπάρχει όμως οικονομία-ανάπτυξη-συναλλαγές, εκτός από τους «ΘΕΛΩ» (οικογένειες-νοικοκυριά), το έτερο ήμισυ οι «ΕΧΩ» (αγρότες, παραγωγοί, μεταποιητές), πρέπει να είναι παραγωγικοί, προσανατολισμένοι στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, στη διαμόρφωση λογικότερων τιμών και σε θέματα σύγχρονης οργάνωσης της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους, στην δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων με αγάπη και φροντίδα, τίμια, γνήσια, καθαρή και με ευγένεια. Το βιώσιμο μέλλον απαιτεί προσανατολισμό στην στήριξη από την Τοπική Κοινότητα.
Ο παραγωγικός λήθαργος του ντόπιου παραγωγού -με τις επιδοτήσεις, τη μονοκαλλιέργεια, το υψηλό ρίσκο, κόστος παραγωγής, τα τοκογλυφικά δάνεια- στοχοποιείται και δρομολογείται η αφύπνισή του, η επιστροφή του προκομμένου παραγωγού στο τραπέζι μας». έτσι λοιπόν προκύπτουν, σύμφωνα με τα μέλη της Φιλαδελφίας «άμεσες ωφέλειες για την τοπική οικονομία καθώς η δοκιμασμένη συμφιλιωτική Αυτάρκεια, Φιλαδελφία, συνεργασία, αλληλεγγύη, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Είναι τα θεμέλια της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας. Μια ταυτότητα που οφείλει να εστιασθεί σ’ αυτό που θα αναδεικνύει, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου μας με αντιπροσωπευτικά προϊόντα από όλες τις ομάδες (αρτοσυσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίττες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά κλπ)». Ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοπική γαστρονομία κάθε τόπου, καθώς όπως τονίζετε «δεν αποτελεί μόνον μια έκφραση γευστικής ταυτότητας, μια παράμετρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια ευκαιρία ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σαφέστατο συγκριτικό πλεονέκτημα και μια σημαντική πηγή πόρων για τον τουρισμό και για την τοπική οικονομία του γενικότερα».

Η Φιλαδελφία λοιπόν είναι αρωγός και στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην προώθηση των προϊόντων του τόπου μας και ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Θεωρούν ότι το μοντέλο αυτό είναι κατάλληλο για μικρούς παραγωγούς και ομάδες παραγωγών και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη τοπικών προϊόντων. Και στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, όχι γιατί πιστεύουν ότι ο κρίκος της αγοράς, που λέγεται εμπόριο, πρέπει να καταργηθεί, αλλά γιατί είναι αδιαμφισβήτητη ανάγκη, να εξορθολογιστεί και να αποκτήσει, στοιχεία υγιούς ανταγωνισμού.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 20 εκ. συνεταιρισμένοι πολίτες

ΠτΘ: Τι είναι η Φιλαδελφία, πώς ξεκίνησε και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Μ.Κ.: 
Η Φιλαδελφία ξεκίνησε από μια ομάδα ενεργών πολιτών και στόχο έχει τη δημιουργία συνείδησης συνεργατισμού στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε να καταφέρουμε να συνεργαζόμαστε, να προσφέρουμε και να παραλαμβάνουμε από τους συνανθρώπους μας μέσα από όρους και κανόνες χωρίς καμία μεθοδευμένη προσπάθεια. Η Φιλαδελφία στηρίζει την οικογένεια και επιδιώκει την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των μελών της και της τοπικής κοινωνίας πάνω σε θέματα συνεργασίας, συνεργατισμού και συνεταιρισμού με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και πρακτικές του συνεργατισμού. Η προσπάθειά μας αυτή έχει προχωρήσει από το Δεκέμβριο του 2011 και μεταφράζεται σε 300 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ 1100 άνθρωποι ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις δράσεις μας. 


ΠτΘ: Ο κύριος στόχος σας είναι η δημιουργία του συνεργατικού παντοπωλείου, ωστόσο από ό,τι καταλαβαίνω, η Φιλαδελφία έχει σαν στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου όσον αφορά τις συναλλαγές. Αντιμετωπίζετε από τον κόσμο κάποια δυσπιστία ως προς τον συνεταιρισμό, μιας και είναι μια δομή που δοκιμάστηκε αλλά δεν πέτυχε;
Μ.Κ.: 
Πρέπει να σας πω ότι δεν προσπαθούμε, ενεργούμε. Οι ενέργειές μας είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου και συνθέσεων στην τοπική κοινωνία. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές του συνεργατισμού έχουν άλλες αρχές από αυτές της επιχειρηματικότητας, στην συνεργατική οικονομία συνεργάζονται οι άνθρωποι και όχι τα κεφάλαια. 


ΠτΘ: Αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα…
Μ.Κ.: 
Σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία υπάρχουν πάνω από 20 εκατ. συνεταιρισμένοι πολίτες. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Στην Κύπρο μάλιστα είναι πολύ λίγα τα χωριά που δεν έχουν συνεργατικό παντοπωλείο ή συνεργατική τράπεζα. Αλλά και στην Ελλάδα ο συνεργατισμός έχει πολλά πρόσωπα, υπάρχει ο συνεταιρισμός των φαρμακοποιών, τα ΚΤΕΛ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με συνεργατικό τρόπο. Η συνεργατική τράπεζα του Έβρου αριθμεί 7500 μετόχους και 11.500 πελάτες. Ωστόσο στην Ελλάδα ο νόμος δεν έχει υιοθετήσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές του συνεργατισμού, αυτό είχα σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του συνεργατισμού. Κάποια στιγμή ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του νόμου, ωστόσο στην επιτροπή συμμετείχαν μόνο αρεοπαγίτες και τελικά λόγω των εκλογών η αλλαγή του νόμου δεν προχώρησε.


ΠτΘ: Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στην πόλη αυτό το κίνημα του συνεργατισμού;
Μ.Κ.: 
Εμείς κάνουμε προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πνεύματος συνεργατισμού στην πόλη. Προσπαθούμε να προβάλλουμε τις συνεργατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πηγαίνουν πολύ καλά. Κι επειδή αρεσκόμαστε να σχολιάζουμε σκάνδαλα και κακές διαχειρίσεις, οι καλές πρακτικές μένουν στα αζήτητα. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στην συνάντηση παραγωγών – καταναλωτών που γίνεται στην πόλη μας. 


ΠτΘ: Τι γίνεται με την εκδήλωση στο πάρκο της Αγ. Παρασκευής; Τι θα βρουν εκεί οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί;
Μ.Κ.: 
Είναι μια γνωριμία των παραγωγών με τους καταναλωτές, επιπλέον θα δημιουργηθεί μια κινητικότητα στην πόλη, μια κινητικότητα που στους δύσκολους καιρούς που περνάμε δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ενεργούμε στην κατεύθυνση της ανάδειξης των υγειών μονάδων και του ιδιωτικού τομέα.

Συντάκτης:Μαρία Λαμπρογιάννη 
e-mail: paratiritis.lamprogianni@gmail.com