Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 14 Οκτ, ώρα 10:45, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής «Αφήστε το στο ταμείο»

Ξεκινάμε σήμερα, τώρα
Μια πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην αισχροκέρδεια.
Καλή, κακή, δεν έχει σημασία.
Συμβολίζει την απόγνωση μας μπροστά στις συνεχόμενες αυξήσεις και στην παρά
λληλη μείωση των εισοδημάτων μας. 
Θα συναντηθούμε τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στις 10:45 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής
για τη συγκρότηση μιας συντονιστικής επιτροπής και εκεί, όλοι μαζί, θα αποφασίσουμε, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να βρεθούν τη Κυριακή το πρωί στην Πλατεία Κομοτηνής και να καταθέσουν τη δική τους άποψη, τη δική τους πρόταση.
«Αφήστε το στο ταμείο»
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 450.000 οικογένειες που δεν έχουν αύριο.
Δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο και ζουν από επιδόματα και φιλανθρωπικές ενέργειες.
Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι να μην μπορεί μια οικογένεια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες της.
Τα μέλη της, ειδικά τα παιδιά, αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και ζουν σ
τα όρια της εξαθλίωσης.
Και όμως, οι τιμές των Super Market παραμένουν στα ύψη!
Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια!

Η αδυναμία του κράτους να ελέγξει την αγορά, έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε 4-5 πολυεθνικές εταιρείες να κρατούν τις τιμές τροφίμων στα ύψη, τη στιγμή μάλιστα που τα λειτουργικά τους έξοδα μειώνονται συνεχώς από τη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων.
Η πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, θαρρείς και δεν συμβαίνει τίποτα!
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να ελέγξει το πρόβλημα των τιμών και να προστατέψει τους πολίτες, μας αναγκάζει να λάβουμε κι εμείς τα μέτρα μας.

Επιβάλεται να ξεκινήσουμε δράσεις «Αφήστε το στο ταμείο».
Οργανωμένες, με συμμετοχή και διάρκεια.
Στην επιδρομή θα απαντήσουμε με επιδρομή!
 
Φιλαδελφία:
στηρίζουμε την οικογένεια
με αλληλεγγύη, με συνεργατισμό
Διαβάστε:
Φθινοπωρινό κύμα ανατιμήσεων απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές σε βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και γαλακτοκομικά, παρά τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης που φέρνει η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Ηδη το πρώτο κρούσμα αφορά τα άλευρα: από την περασμένη εβδομάδα οι αρτοποιοί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν από τις αλευροβιομηχανίες τιμοκαταλόγους αυξημένους κατά 12%-15%. Φόβοι εκφράζονται ότι οι αρτοποιοί θα μετακυλίσουν τις αυξήσεις αυτές στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα, παρότι, όπως λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους Μιχάλης Μούσιος, «τα μέλη μας θα απορροφήσουν τις ανατιμήσεις γιατί αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε η πτώση της κατανάλωσης».
Οι βιομήχανοι ρίχνουν τις ευθύνες στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών που έφθασε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο οι διεθνείς τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, λίπη και έλαια είτε παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου, στα οποία είχαν φθάσει ύστερα από πολύμηνο ράλι, είτε ελαφρώς αυξήθηκαν. Αυτό προκύπτει από την τελευταία μηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Ετσι, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, όσοι προμηθεύτηκαν πρώτες ύλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έκλεισαν συμβόλαια στις υψηλές αυτές τιμές.
Στο σύνολό της η αγορά μιλάει για απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, καθώς επίσης τα ζυμαρικά και τα σπορέλαια, όπου πρώτη ύλη είναι το καλαμπόκι και η σόγια. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις που θα περάσουν στα ράφια θα είναι 5% μεσοσταθμικά.
Τα άλευρα. Το ανατιμητικό ντόμινο στα άλευρα κορυφώθηκε το καλοκαίρι, μετά τη μείωση της παραγωγής σιτηρών στις ΗΠΑ εξαιτίας της ξηρασίας, καθώς και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που ακολούθησαν στις αγορές εμπορευμάτων. Στοιχεία από μεγάλες εισαγωγικές βιομηχανίες δείχνουν ότι το καλοκαίρι αγόρασαν κατά 15%-20% ακριβότερα τα σιτηρά, εν συνεχεία τα πούλησαν με 15% υψηλότερα τιμολόγια προς τις αλευροβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους άρχισαν προ ημερών να μετακυλίουν τις αυξήσεις προς τα αρτοποιεία. Ετσι, η τιμή στο αλεύρι για αρτοσκευάσματα από 0,44 ευρώ το κιλό έχει αυξηθεί σε 0,50 ευρώ ανά κιλό.
Η εικόνα εξάλλου μπορεί να επιδεινωθεί καθώς στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εξετάζει να περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών το φθινόπωρο, καθώς εφέτος η παραγωγή της έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας.

ΟΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ. Επίσης, στην κτηνοτροφία το κόστος έχει εκτιναχθεί. Οι ζωοτροφές σε σχέση με πέρυσι έχουν ανατιμηθεί πάνω από 50%, με αποτέλεσμα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος από τον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, «να έχουμε ήδη προτείνει ανατιμήσεις 7% στους πελάτες μας, εμπόρους και σουπερμάρκετ, χωρίς ωστόσο να τις έχουν κάνουν έως τώρα αποδεκτές. Ακόμη και αν η πτώση της κατανάλωσης μας αναγκάσει να απορροφήσουμε τμήμα των αυξήσεων, είναι αδύνατον ένα μέρος τους να μην περάσει στην κατανάλωση».
Η σόγια, από τα 40 λεπτά που κόστιζε πέρυσι στον κτηνοτρόφο, εφέτος έχει φθάσει στα 70 λεπτά. Επίσης, το καλαμπόκι, που είναι η κύρια ζωοτροφή, απαραίτητη σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική μονάδα, από 17-20 λεπτά πέρυσι έχει φθάσει πλέον στα 30 λεπτά.σχέση με πέρυσι έχουν ανατιμηθεί πάνω από 50%, με αποτέλεσμα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος από τον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, «να έχουμε ήδη προτείνει ανατιμήσεις 7% στους πελάτες μας, εμπόρους και σουπερμάρκετ, χωρίς ωστόσο να τις έχουν κάνουν έως τώρα αποδεκτές. Ακόμη και αν η πτώση της κατανάλωσης μας αναγκάσει να απορροφήσουμε τμήμα των αυξήσεων, είναι αδύνατον ένα μέρος τους να μην περάσει στην κατανάλωση».
Η σόγια, από τα 40 λεπτά που κόστιζε πέρυσι στον κτηνοτρόφο, εφέτος έχει φθάσει στα 70 λεπτά. Επίσης, το καλαμπόκι, που είναι η κύρια ζωοτροφή, απαραίτητη σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική μονάδα, από 17-20 λεπτά πέρυσι έχει φθάσει πλέον στα 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.