Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως κάθε χρόνο, προέβη σε διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Όπως προκύπτει, Το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 10,44% κατά μέσο όρο, ενώ η μείωση στα λαχανικά και τα φρούτα είναι της τάξης του 5,80%.
Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη προτίμηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) καθώς και ηχοιρινή μπριζόλα (0,68%). Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μία μεσοσταθμική μείωση που προσεγγίζει το 6%. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012, την ίδια ημέρα δηλαδή με πέρυσι, ενώ ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών όσο και σε αυτή των κρεάτων.
  Σύγκριση Κόστους Πασχαλινού Τραπεζιού 2011/2012
ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΦΡΟΥΤΑ
ΚΡΕΑΤΙΚΑ
Προϊόντα
2011
2012
Μεταβολή
(%)
Προϊόντα
2011
2012

Μεταβολή
(%)
Κρεμμύδι ξερό (κιλό)
 0,79
 0,67
  -15,19
Αρνί  (κιλό)
7,48
6,20
 -17,11
Πατάτα (κιλό)
 0,92
 0,60
  -34,78
Κατσίκι (κιλό)
8,31
7,20
 -13,36
Ραδίκι  Ιταλίας (κιλό)
 1,14
 1,34
   17,54
Κοτόπουλο (κιλό)
3,87
3,46
-10,59
Πατζάρι (κιλό)
 1,10
 1,11
    0,90
Χοιρινή μπριζόλα
5,90
5,8 6
 -0,68
Καρότο (κιλό)
 0,89
0,66
  -25,84
Μ.Ο. μεταβολής κρεατικών
Η τιμοληψία διενεργήθηκε σε Σούπερ Μάρκετ,  Δημοτικές Αγορές και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος)
 -10,44%
Μαρούλι  (τεμάχιο)
 0,53
0,56
     5,66
Λοιπά είδη Σούπερ Μάρκετ
Λεμόνια (κιλό)
 0,77
 0,81
     5,19
   Προϊόντα
2011
2012
Μεταβολή
(%)
Λάχανο  (κιλό)
 0,64
 0,51
   -20,31
  Μουστάρδα
1,75
      1,58
    -9,71
Ντομάτα (κιλό)
 1,52
 1,15
   -24,34
  Αυγά (6 τεμ.)
1,31
      1,35
     3,05
Σπανάκι (κιλό)
 1,09
 1,00
    -8,26
Πασχαλινό Τσουρέκι
(400 γραμ.)
2,98
      2,90
    -2,68
Αγγούρι (τεμάχιο)
 0,68
 0,55
   -19,11
Βαφή αυγών
1,52
      1,86
22,37
Κολοκυθάκια (κιλό)
 1,87
 2,18
    16,58
 Φέτα
(400 γραμ.)
  4,27
      4,19
    -1,87
Πράσσο (κιλό)
 1,02
 1,11
     8,82
Αναψυκτικό
(1,5 λίτρο)
 1,42
      1,52
     7,04
Πιπεριά μακριά  (κιλό)
  2,22
2,37
     6,76
Μπύρα
(500 ml)
1,19
      1,23
3,36
Μήλα (κιλό)
 1,39
1,27
    -8,63
Μ.Ο. μεταβολής σε είδη Σούπερ Μάρκετ 3,08%
Πορτοκάλια (κιλό)
 0,55
0,56
     1,82
Ελαιόλαδο (λίτρο)
 5,11
4,83
   -5,48
Μ.Ο. μεταβολής  λαχανικών και φρούτων σε Σούπερ Μάρκετ και Λαϊκές Αγορές

  -5,80%
Πηγή:  Παρατηρητήριο Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές  Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος).  (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2011-2012)
«Το εμπόριο δεν έμεινε απαθές μπροστά στη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος, όπως αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα με την πτώση του Κύκλου Εργασιών (τζίρου) του Λιανικού Εμπορίου, εκτός των Μηχανοκίνητων Οχημάτων και των Μοτοσυκλετών, αλλά και του Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο των Τροφίμων, των Ποτών και του Καπνού. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδήγησε -όπως άλλωστε αναμενόταν- στη δραματική μείωση της κατανάλωσης η οποία με τη σειρά της πυροδότησε νέα υποχώρηση του εισοδήματος, καθώς και νέα μείωση της κατανάλωσης, προκαλώντας και ενισχύοντας έναν ανατροφοδοτούμενο βρόγχο ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας», τονίζει σε ανακοίνωσή της ΕΣΕΕ.Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετ, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά περίπου 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία ξεπερνάει το 8%.

Η εκτίμηση της ΕΣΕΕ ακολουθώντας την πορεία της αγοράς, το πρώτο τρίμηνο του 2012, για τη φετινή πασχαλινή αγορά δείχνει, ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, θα σημειώσει μείωση σε σύγκριση με πέρυσι κατά τουλάχιστον10%. Αναλυτικότερα, ανά κλάδο υπολογίζεται μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12%. Ο συνολικος τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως στα περίπου 5 δις, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δις και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί η σημασία της συγκράτησης ή και πτώσης των τιμών στη διαμόρφωση του Κύκλου Εργασιών, ιδιαίτερα στα προϊόντα που σχετίζονται με τις πασχαλινές αγορές, σε μία προσπάθεια τόνωσης της αγοράς. Αυτή η προσπάθεια του εμπορικού κόσμου για συγκρατημένες τιμές συνέβαλε στο μετριασμό του ρυθμού υποχώρησης του Κύκλου Εργασιών, ιδιαίτερα το 2011″, τονίζει.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


ΟΝΟΜΑ   ………………………………………………

ΕΠΩΝΥΜΟ …………………………………………….

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ / ΙΔΙΟΤΗΤΑ …………………………....                  
 ……………………………………………………………

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ……………………………………………         
 ……………………………………………………………

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ……………………………….

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΙΝΗΤΟ………………………………….

e-mail …………………………………………………….   

  • Επιθυμώ να γίνω μέλος  
  • Επιθυμώ να ενημερώνομαι μέσω e-mail  για τις δραστηριότητες της συνεργατικής κίνησης  Φιλαδελφία
  • Επιθυμώ να προσφέρω εθελοντική εργασία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της συνεργατικής κίνησης Φιλαδελφία

αλλάζω... «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»

μεταβάλλω,  διορθώνω,  διεκδικώ,  διαμορφώνω,  επιβάλλω
«ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»

1.      Σημειώστε τα 5 σημαντικότερα τρόφιμα/προϊόντα που θα θέλατε να προ - παραγγείλετε
από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Συνεργατικής σας Επιχείρησης «Φιλαδελφία»        
Αλεύρι                                                                           Γάλα         
Λαχανικά                                                                        Φρούτα
Ελαιόλαδο                                                                     Ηλιέλαιο                          
Όσπρια                                                                          Κονσέρβες / Σάλτσες
Ρύζι                                                                                Ζυμαρικά             
Ζάχαρη / Μέλι                                                                Φέτα
Χαρτικά                                                                          Μωρομάντηλα / Πάνες                              
Απορρυπαντικά                                                              Άλλο…………………………….

2.  Σημειώστε τα 2 σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου/προϊόντος                 
Πολυδιαφημισμένη Μάρκα                  
Τόπος παραγωγής
Ποιότητα            Διευκρινίστε:………….................................................................................            

Τιμή  
                                         
3.      Σχετικά με την προέλευση προτιμάτε προϊόντα:
Τοπικά                                                                            Εγχώρια (Ελληνικά)                     
Εισαγωγής                                                                      Αδιάφορο
Προσωπικά στοιχεία
Ονοματεπώνυμο . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Τηλέφωνο (κινητό). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
E - mail . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ηλικία                                  <30            31-40         41-50         51-60         61 και άνω
Οικογενειακή κατάσταση     Άγαμος      Έγγαμος
Σύνολο προσώπων στο σπίτι   1               2                3-4             5-6             7 και άνω
Σύνολο προσώπων που εργάζονται,  στο σπίτι    1     2             3       πάνω από 3

Συμπλήρώστε και Στείλτε την παραπάνω φόρμα στο
philadelpheia@gmail.com

ομάδα ΕπιΧειρηματικότητας ΣυνΕργασίας, 
"Ομαδικά-Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Παραγωγή" (Ομαδικές Αγορές, ΧωρίςΜεσάζοντες):

ΟΙ προ-Παραγγελίες σας είναι απαραίτητες !
χάρη στην πρόθεση συμμετοχής που δηλώνετε με την δική σας ΠΡΟ-παραγγελία, ...
σας ειδοποιούμε ΑΜΕΣΑ μόλις εξασφαλίσουμε τα προϊόντα που ζητήσατε.
Εσείς τα παίρνετε, τα αγοράζετε τελικά, ΜΟΝΟ εάν συμφωνείτε με
  1. την τιμή και
  2. την ποιότητα
που ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ χάρη στις συνολικές ΠΡΟπαραγγελίες που μαζεύτηκαν.

Φ ι λ α δ ε λ φ ί α
ομάδες ΕπιΧειρηματικότητας-ΣυνΕργασίας :
philadelpheia@gmail.com
6932302172

Φ ι λ α δ ε λ φ ί α
με συνεργασία, σύστημα και προσεκτικά, ενεργούμε, για την δημιουργία συνείδησης συνεργασίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στον τόπο μας.
Πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ανάγκη, και όχι στην ανθρώπινη απληστία, τον ευδαιμονισμό.
Συνεπείς στις Αρχές και Αξίες που διέπουν τα καταστατικά και την λειτουργία των Συνεργατικών Επιχειρήσεων Διεθνώς.


 

βαδίζοντας προς την αυτάρκεια

Εργαστήριο «βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» 
 
Το εργαστήριο «βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» είναι ένα σεμινάριο που σχεδιάστηκε από τη Σοφία Γίδα και τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη παρουσιάζει απλές και υγιεινές συνταγές που μπορεί να κάνει ο καθ’ ένας μας στο σπίτι του άσχετα αν ζει στην πόλη ή στο χωριό.
Στο εργαστήριο θα παρασκευάσουμε:
 
σάλτσα ντομάτας,

http://www.peliti.gr/pages/saltsa_ntomatas.htm
 

κασέρι.

http://www.peliti.gr/pages/kaseri.htm
http://www.peliti.gr/pages/tiri_bima_bima.htm
 
αλάτι βοτάνων
 
και μερέντα.

http://www.peliti.gr/pages/merenta.htm
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι περίπου μια ώρα.
  
Εργαστήριο «βαδίζοντας προς την αυτάρκεια»  με τη Σοφία Γίδα και τον Παναγιώτη Σαϊνατούδης

7 Απριλίου 2012 Σάββατο, ώρα 11:00 πρωϊ

εκδήλωση σχολείων και της «Βελανιδιάς» για τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.
μοιράζουμε δωρεάν φυτά λαχανικών.
ντομάτες πιπεριές και μελιτζάνες από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες.
Η εκδήλωση είναι το Σάββατο στις 11 στο σχολείο πίσω από το Ξ
ενία Ξενοδοχείο (9ο δημοτικό)


Μαθητές και δάσκαλοι από πολλά σχολεία μαζί με τους εθελοντές της «Βελανιδιάς» μοιράζουν  φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες.