Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο συνεργατισμός ως εναλλακτική έναντι της λιτότητας

Ο συνεργατισμός ως εναλλακτική έναντι της λιτότητας, αναφέρει ειδικός επί των συν/σμών.
Ο διευθυντής των συν/σμών της Ευρώπης πιστεύει στον άμεσο ρόλο των συνεταιρισμών στην Ελλάδα.


Μήπως μια συνεταιριστική ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αποτρέπει σκηνές όπως οι πάνω;. Φωτογραφία: Γιώργος Καραχάλιος/Reuters

Οι συν/σμοί αποτελούν  μια  επιτακτική εναλλακτική στη πολιτική λιτότητας που αυτή τη στιγμή παραλύει τις πληγμένες υπό κρίση οικονομίες της Ελλάδας και της Νότιας Ευρώπης, λέει ο διευθυντής των Συνεταιρισμών της Ευρώπης.   
Μιλώντας στην Guardian  στο τέλος της συνεδρίασης «Οι συν/σμοί ενωμένοι» στο Manchester, ο Klaus Niederländer  αναφέρει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι συν/σμοι θα παίξουν άμεσο ρόλο στην Ελλάδα όπου παρατηρούμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας  να ξεπουλιέται στον ιδιωτικό τομέα σε εξευτελιστικές τιμές.
Γιατί να μην ιδρυθούν συν/σμοί που  θα  ανήκουν στους  ίδιους τους πολίτες  αντί για εξωτερικούς επενδυτές που απλά επιδιώκουν την απομύζηση της οικονομικής ρευστότητας;»

«Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις υπέρ του συνεταιριστικού επιχειρηματικού μοντέλου ως ιδιαίτερα ωφέλιμου στην μακρόχρονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»  
Παρόλο που σε τοπικό επίπεδο οι πολίτες στην Ελλάδα δημιουργούν  νέους συνεταιρισμούς που συνδέουν για παράδειγμα άμεσα τους καταναλωτές με τους αγρότες, αυτό δεν έχει ακόμα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εθνικό κίνημα.

«Το βασικό εμπόδιο στον ελληνικό συνεταιριστικό τομέα είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μέχρι στιγμής δεν στηρίζει την ανάπτυξή του εν λόγω τομέα σε εθνική κλίμακα», λέει ο Niederländer.
Ενώ η λαϊκή βάση του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα εστιάζει τις προσπάθειές της στην δημιουργία ενός νέου νόμου για τους ελληνικούς συν/σμούς μέσω της Βουλής, ο Niederländer  δεν πιστεύει ότι ο  νέος αυτός νόμος θα θεσπιστεί στο εγγύς μέλλον.

«Δυστυχώς το ιστορικό της ελληνικής βουλής δεν έχει επιδείξει ταχύτητα στην διαμόρφωση και αποδοχή νόμων σε μικρό χρονικό διάστημα»
Δυτικότερα στην Ισπανία, η εικόνα παρουσιάζει ποκιλομορφια ανά περιοχή,  λέει ο Niederländer, όπου οι βόρειες περιοχές της Καταλονίας, της Γαλικίας και της χώρας των Βάσκων έχουν ισχυρούς συνεταιριστικούς τομείς  οι οποίοι αποδεδειγμένα μπορούν να αντέξουν τις χείριστες επιπτώσεις της ισπανικής οικονομικής κρίσης.
Ο Niederländer αναφέρει το παράδειγμα του Mondragon, του γιγάντιου βασκικού συνεταιρισμού του οποίου η συνεχής επιτυχία βοήθησε τη χώρα των βάσκων να μειώσει το ποσοστό ανεργίας στο μισό σε σχέση με το αντίστοιχο ισπανικό ποσοστό.
Στην Ιταλία μια προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο επί των Συνεταιριστικών και των Κοινωνικών Επιχειρήσεων (European Research Institute on Co-operative and Social Enterprises) καταδεικνύει την ικανότητα που έχουν οι συν/σμοί σε σχέση με μια κοινή επιχείρηση να αποδίδουν καλύτερα σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.

Η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ 2006 και 2012 οι συν/σμοί στο Τρεντίνο της Ιταλίας ξεπέρασαν σε απόδοση τις εταιρίες μετόχων στη Μπολόνια με συντελεστή σχεδόν τρία προς ένα.
Το Τρεντίνο, περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, έχει ένα από τους πιο δραστήριους συνεταιριστικούς τομείς της χώρας με 90% συμμετοχή των συν/σμών στον αγροτικό τομέα και 60% στον τομέα παροχής τραπεζικών και οικονομικών υπηρεσιών.

«Η δύναμη του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα στο Τρεντίνο οδηγεί τις τράπεζες σε συγκέντρωση του τοπικού κεφαλαίου και επανεπένδυσή του στην τοπική οικονομία», λέει ο Niederländer.
Το κρίσιμο χρηματικό κεφάλαιο δεν διαφεύγει εκτός της περιοχής και αυτό αποτελεί το μυστικό των επιτυχημένων συνεταιριστικών οικονομιών.

Ο Dan Gregory νικητής  του βραβείου δοκιμίου Ethical Consumer 2012 «Αποτελεί ο συν/σμός εναλλακτική έναντι του καπιταλισμού;» που ανακοινώθηκε κατά το συνέδριο «Ενωμένοι Συν/σμοί» (Co-ops United) λέει ότι
"είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούν οι πολιτικές δυνάμεις τη δύναμη του συνεταιριστικού μοντέλου".
«Οι ισπανικοί συνεταιρισμοί συνέβαλαν στην αύξηση παροχής εργασίας πάνω από 7%  κατά το τελευταίο τέταρτο του 2011 παρά τη γενικευμένη ανεργία που άγγιζε επίπεδα ρεκόρ» λέει ο Gregory, σύμβουλος του Κοινού Κεφαλαίου (Common Capital), προσθέτοντας ότι: «οι συν/σμοί προσαρμόζονται ευκολότερα  στις οικονομικές κρίσεις.»
 
 
Η δημοσιογραφική ανταποκρίτρια Simon Birch από την εκδήλωση «Ενωμένοι Συν/σμοί»  στο Manchester.
Πηγή:
The Guardian home
Για τη Μεταφορά του Άρθρου στην Ελληνική
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΒΙΤΣΑ
ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ "Ο έλεγχος και η εποπτεία των συνεταιρισμών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.