Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η καρδιά της τοπικής δημιουργίας χτύπησε στον Έβρενο

 Εμφανώς αναβαθμισμένο σε σύγκριση με πέρυσι, με περισσότερες συμμετοχές και με μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου, που μας πέρασε το 2ο Φεστιβάλ Εβρένου «Φύση και Δημιουργία», ένα φεστιβάλ που αποτελεί απόλυτη υπόθεση των ίδιων των κατοίκων του οικισμού.

 


 

Στόχος της διοργάνωσης του φεστιβάλ είναι «να δούμε ποιοι είμαστε» και «να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο μουσικός κ. Χρήστος Χατζόπουλος, ένας από τους κατοίκους, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάληψη της τολμηρής αυτής πρωτοβουλίας.
Άρωμα ποιότητας, έδωσε η "Φιλαδελφία" με χειροποίητα έργα - δημιουργίες, παραδοσιακή τέχνη ζωγραφικής-μαρμαρογραφίας Εμπρού, κοσμήματα, τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά σπιτικά λικέρ, μαρμελάδες, των μελών της.
  Χρήστος Χατζόπουλος «Να γνωριστούμε, να συγκροτηθούμε, να δούμε τη δύναμή μας»
 
Το φεστιβάλ επιχειρεί να συμβάλει στη γενικότερη τάση στροφής του κοινού στην τοπική παραγωγή και δημιουργία, ώστε να στηριχτεί ο τόπος και οι άνθρωποί του. Ντόπιοι μουσικοί, εργαστήρια και νεανικά σχήματα, άλλοι καλλιτέχνες και παραγωγοί τοπικών αγροτικών προϊόντων, είχαν μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξουν στους επισκέπτες ότι δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα ξενόφερτα προϊόντα της πολιτισμού και της φύσης, που επί σειρά ετών κατακλύζουν την ελληνική αγορά. «Να γνωριστούμε, να συγκροτηθούμε, να δούμε τη δύναμή μας», ήταν μήνυμα που έστειλε ο κ. Χατζόπουλος, «να δούμε τι παράγουμε, γιατί παράγουμε αρκετά πράγματα και έχουμε πολύ δύναμη να παράξουμε ακόμα περισσότερα». «Να τα βάλουμε κάτω», πρόσθεσε, «και να αρχίσουμε να εξαρτόμαστε από το ντόπιο δυναμικό και την παραγωγή».
  
Στη διάρκεια του διημέρου, την πρώτη μέρα στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου και τη δεύτερη στον αντίστοιχο χώρο του χριστιανικού, ήχοι και μελωδίες από ποικίλα μουσικά είδη και με στίχους στην ελληνική, την τούρκικη και την αγγλική γλώσσα, πλημμύρισαν τον οικισμό και προσέδωσαν στο φεστιβάλ έναν χαρακτήρα πανηγυρικό. Παράλληλα, ομάδες παραγωγών εξέθεταν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους, ενώ έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α. κοσμούσαν κάθε γωνιά των χώρων του φεστιβάλ και προσέλκυαν τα βλέμματα των επισκεπτών.

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail

Πηγή : http://paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=162174&categoryid=10



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.