Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Τόπος συνάντησης ντόπιων παραγωγών και δημιουργών
11.06.2014
Η Κίνηση «Φιλαδελφία» διοργάνωσε την έκθεση για τρίτη χρονιά στο κέντρο της Κομοτηνής,  με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία – συναναστροφή των παραγωγών και δημιουργών προϊόντων και υπηρεσιών της γης και του πνεύματος του τόπου μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Όλγα Τσιούλφα
Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=93275



Το ζεύγος Απόστολος Παπαδόπουλος και η Ελένη Βαλασίδου που ίδρυσαν εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων

Και σήμερα το απόγευμα Τετάρτη 11 Ιουνίου,  συνεχίζεται η έκθεση οικοτεχνίας, γεωργίας και χειροτεχνίας της κίνησης Φιλαδελφία Κομοτηνής.
Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 8 Ιουνίου στο άλσος πάρκο της Αγίας Παρασκευής και θα παραμείνει ανοιχτή παρουσιάζοντας στους πολίτες τοπικά προϊόντα, έργα ντόπιων καλλιτεχνών, χειροποίητα κοσμήματα και άλλα.
Η Κίνηση «Φιλαδελφία» διοργάνωσε την έκθεση για τρίτη χρονιά στο κέντρο της Κομοτηνής,  με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία – συναναστροφή των παραγωγών και δημιουργών προϊόντων και υπηρεσιών της γης και του πνεύματος του τόπου μας.
H έκθεση  οικοτεχνίας, γεωργίας και χειροτεχνίας αποτελεί  μια συνάντηση ανθρώπων, που τους ενώνει η αγάπη και το κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και αυτοοργάνωσης, με ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων.
Είναι  ένα βήμα συμμετοχής και εξωστρέφειας για τα μέλη,  για συλλόγους, φορείς και για κάθε πρόσωπο, συνεταιρισμό, συλλογικότητα να παρουσιάσει και να επικοινωνήσει το έργο του.

 Κρέμες και αλοιφές που έχουν βάση φυσικά προϊόντα δημιουργεί η κ. Μπεμπέκη.

Στόχος της εκδήλωσης,
είναι η σύνδεση της παράδοσης με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την παραγωγή, τη δημιουργία, το περιβάλλον,  και τελικά τον ποιοτικό τουρισμό,
είπε η εκπρόσωπος της Φιλαδελφία Αθηνά Μπομποτά.
«Ξεκινάμε πάντα με αφετηρία το άλσος της Αγίας Παρασκευής όπως κάθε χρόνο, και μετά όλο το καλοκαίρι πηγαίνουμε σε όλο το νομό Ροδόπης όπου μας καλούν», έκανε γνωστό.
Φέτος η Φιλαδελφία έχει κληθεί να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, ιδιωτικά κάμπινγκ αλλά μέσα σε σχολεία μετά από πρόσκληση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Η έκθεση όπως ανέφερε η κ. Μπομποτά είναι μία «ζύμωση» των δημιουργών της γης και του πνεύματος, των μεταποιητών μεταξύ τους και με τους καταναλωτές.  
«Εξωτερικεύουν τη δουλειά τους, βλέπουν την ανταπόκριση που έχει στους καταναλωτές αλλά και τα μειονεκτήματα για να τα διορθώσουν. Εμείς λειτουργούμε με την αυτό-οργάνωση και τον εθελοντισμό. Όλα εδώ έχουν στηθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες κάτω από την ομπρέλα της Φιλαδελφία». 


 Η κ. Βασιλάκη συμμετέχει για τρίτη  χρονιά στην έκθεση της Φιλαδελφία δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξη της στην ανάπτυξη μίας εναλλακτικής οικονομίας σύμφωνα με τις αρχές του συλλόγου.  
Εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων 
Στην έκθεση της Φιλαδελφία συμμετέχουν και οι ιδρυτές του εργαστηρίου «Φρουτοπία»
Την τετραετία της κρίσης άνοιξαν την «Φρουτοπία»,  το εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων το ζεύγος Απόστολος Παπαδόπουλος και Ελένη Βαλασίδου στην Κομοτηνή.
Από το πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους, είδαν ότι τα παραδοσιακά προϊόντα έχουν μεγάλη απήχηση στην τοπική αγορά και όχι μόνο. Τουρσί, διάφορα γλυκά του κουταλιού, λικέρ, μπαχαρικά, βότανα και τσάι είναι ορισμένα από τα είδη που παρασκευάζουν μόνοι τους και εμπορεύονται στην Κομοτηνή.
Το ζευγάρι συμμετέχει στην έκθεση στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική αγορά. «Είναι καλό να στηρίζουμε την τοπική αγορά. Μέσα από τη Φιλαδελφία μπορούμε να είμαστε πιο κοντά στους καταναλωτές, χωρίς βέβαια να θίγουμε τα συμφέροντα των καταστημάτων γιατί και εγώ συνεργάζομαι με καταστήματα που μεταπωλούν τα δικά μου προϊόντα»,  είπε ο Απόστολος Παπαδόπουλος.
Το 2011 ιδρύθηκε η επιχείρηση των δύο συμπολιτών μας. 

Χειροποίητα κοσμήματα και θήκες από μετάξι και βαμβάκι 
Χειροποίητα κοσμήματα, πλεκτά, θήκες για καπνό, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα είναι ορισμένα από τα προϊόντα που παρουσιάζει στην έκθεση Φιλαδελφία η συμπολίτισσα μας Μαρία Βασιλάκη.
Μετάξι, βαμβάκι, κουκούλια μεταξοσκώληκα, κλωστές και διάφορα υφάσματα είναι οι πρώτες ύλες για τα μοναδικά έργα της.
Είναι πρωτότυπα, μοναδικά και δημιουργούνται από φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι φιλικά προς κάθε χρήση από τον άνθρωπο.
Ο χώρος του σπιτιού της είναι και το εργαστήριο της.
Διέθετε κατάστημα στο κέντρο της Κομοτηνής  αλλά λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να το κλείσει και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσει ένα εισόδημα και να περνά δημιουργικά τις ώρες της.  
Η κίνηση αυτή τη δικαίωσε καθώς κατάφερε δουλεύοντας από το σπίτι  να προμηθεύει ακόμα και φαρμακεία της Αττικής με παιδικά παπούτσια.
Η κ. Βασιλάκη συμμετέχει για τρίτη  χρονιά στην έκθεση της Φιλαδελφία δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξη της στην ανάπτυξη μίας εναλλακτικής οικονομίας σύμφωνα με τις αρχές του συλλόγου.  

Η Ξάνθη δημιουργεί κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση 
Στη σκαριά βρίσκεται η δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στην Ξάνθη αλλά μέχρι τότε, η Μαίρη Μπεμπέκη αποφάσισε να παρουσιάσει τα προϊόντα της στην έκθεση της Φιλαδελφία. Κρέμες και αλοιφές που έχουν βάση φυσικά προϊόντα δημιουργεί η κ. Μπεμπέκη.
Με σπουδές στην αισθητική αποφάσισε να αξιοποιήσει φυσικά προϊόντα που είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην επιδερμίδα και τον οργανισμό.
Η κ. Μπεμπέκη δημιουργεί κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα. «Είναι καλλυντικά προϊόντα για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα καθώς και κηραλοιφή. Πωλούνται σε πολύ καλές τιμές και έχουν το καθένα δουλειά για να παρασκευαστούν. Χρειάζεται να γίνει ειδική επεξεργασία των προϊόντων», είπε η δημιουργός.
Η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από ένα χρόνο και πολύ σύντομα τα προϊόντα της κ. Μπεμπέκη θα διατίθενται κάτω από την ομπρέλα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ξάνθης.
Μία ομάδα παραγωγών και δημιουργών του γειτονικού νομού αποφάσισε να προχωρήσει το σχέδιο.
«Θα περιλαμβάνει αγροτικά προϊόντα, γλυκά, λικέρ, άλευρα και οτιδήποτε άλλο», ανέφερε η κ. Μπεμπέκη. 

Η έκθεση άνοιξε την περασμένη Κυριακή 8 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως και σήμερα.
Είναι επισκέψιμη από τις 6:00 το απόγευμα στο άλσος πάρκο της Αγίας Παρασκευής, πίσω από το «σπαθί». 

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=93275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.