Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ελάτε, ΓΕΥΘΕΙΤΕ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ

Φιλαδελφία :
ελάτε 
στη Κομοτηνή, τη Ξάνθη, 
τη Δράμα, 
τη Σταυρούπολη, το Σουφλί, το Νέστο, τον Έβρο, τη Βιστωνίδα, την Ισμαρίδα, στη Θάσο, τη Σαμοθράκη, το Φανάρι, τη Μάκρη, τη Μαρώνεια
Περιοχή Τσίχλα – Δρυμού Ν. Ξάνθης
Παρθένο Δάσος Φρακτού Κεντρικής Ροδόπης
Δάσος Παρανεστίου
Αετοράχης
Τσανάκ Ντερέ
Γέρακα – Ωραίου
Δασικό σύμπλεγμα Καρυόφυτου
Ροδόπη (Σημύδα)
Ελατιά, Πυραμίς Κούτρα
Παρθένο Δάσος Φρακτού
Δάσος Φρακτού
Κορυφές Όρους Φαλακρού
Χαϊντού – Κούλα και γύρω περιοχές
Σάππες, Πετρωτά
Παπίκιον Όρος, από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου υπήρξε το Παπίκιον όρος, τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης βορειοδυτικά της Κομοτηνής.
Στα Θρακικά Μετέωρα
Τα Πομακοχώρια,
Δάσος της Δαδιάς,στις παρυφές της οροσειράς Ροδόπης, στην είσοδο της γραφικής Λευκίμης, Απολιθωμένο δάσος
Την Πλωτινούπολη, στο καλοδιατηρημένο βυζαντινό κάστρο και βόλτα στην παλιά πόλη και στο κοντινό βυζαντινό κάστρο του Πυθίου, θησαυροφυλάκιο των Κατακουζηνών του 14ου αιώνα.
Τον παλιό τεκέ, στο μοναστήρι των Μπεταχτσίδων με τον τάφο του Τεκίρ Αλί, έναν από τους ιδρυτές του τάγματος των δερβήσιδων.
Το Ιμαρέτ, (στο λόφο της Παναγίας) στη Καβάλα, ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά που γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. 
Το Ιμαρέτ της Κομοτηνής, σε μικρή απόσταση από τα ανατολικά τείχη του βυζαντινού κάστρου των Κουμουτζηνών, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στα τέλη του 19ου αι. το ανατολικό διαμέρισμά του μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Βόριδος, παγοποιείο, Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού, έως και το 1973, σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. 
Τη Μοσυνόπολη, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της περιοχής και συνηθισμένο σταθμό των αυτοκρατορικών στρατευμάτων πάνω στη βασική οδική αρτηρία από Κωνσταντινούπολη προς Δύση.
Τη Μαξιμιανούπολη, στη θέση της αρχαίας πόλη Παισούλα ή Παίσουλα (το όνομα στα λατινικά αποδιδόταν ως Pyrsoali ή Porsulis ή Prosulae), στον άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, Μαξιμιανούπολις στους ύστερους ρωμαϊκούς – παλαιοχριστιανικούς χρόνους, Μοσυνόπολις κατά τη μεσοβυζαντινή και την υστεροβυζαντινή περίοδο επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ονομάστηκε Μεσσινέ Καλέ (το Κάστρο του Μεσσινέ)
Τα Πάτερμα
Την Αρχαία Στρύμη

Την Ομηρική Μαρώνεια που έχει ιστορική συνέχεια και συνείδηση από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.

ΖΗΤΗΣΤΕ - ΓΕΥΘΕΙΤΕ - ΔΩΡΗΣΤΕ


Ελληνικό, Θρακιώτικο, πρωινό, "Νόστιμες Θρακιώτικες Αναμνήσεις"
 
ΓευθείτεΓευθείτεΓευθείτε

Ψωμί, αρτοσκευάσματα, κουλούρια: φρέσκο ψωμί, 2-3 είδη, ΟΙΚΟ- ιδιοπαρασκευές τουλάχιστον ενός είδους, τσουρέκι...
Τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, παραδοσιακό γιαούρτι, ΦΕΤΑ, βούτυρο, ξινόγαλα, κασέρι, μυζήθρα κλπ.)
Αλλαντικά, κρεατικά, καβουρμά, παστουρμά, κρύα γλώσσα, Χωριάτικα λουκάνικα
Μέλι, ταχίνι και παστέλι
Μαρμελάδες τοπικές παραδοσιακές
Ελιές και ελαιόλαδο, (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).
Αυγά (βραστά, μάτια, ομελέτα), κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής, βιολογικά ή με ειδικές ιδιότητες (ω3-ω6)
Πίτες (τυρόπιτες, παραδοσιακές χορτόπιτες, Γαλατόπιτα κ.α.)
Τοπικά γλυκά, Γλυκά, τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδι, Ταχινένιος χαλβάς, Μηλόπιτα με κάστανα, Χαλβάς σιμιγδαλένιος, Ρυζόγαλο, Λουκουμάδες με μέλι, Λουκούμια,
Φρέσκα φρούτα, χυμοί, χυμό ρόδι και φρουτοσαλάτες ή λαχανικά εποχής, κατά προτεραιότητα τοπικής παραγωγής ή βιολογικά
Ζεστή παραδοσιακή σούπα (τραχανάς, όσπρια, πατσάς κ.α.)
Δημητριακά (στάρι, πληγούρι, κους-κους, τραχανάς, κ.α.)
Ροφήματα από βότανα και αρωματικά φυτά, Ροφήματα φυσικά (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δυόσμο, βασιλικό, γιασεμί, δενδρολίβανο, κ.α.)
Ελληνικός καφές. ελληνικό καφές στη χόβολη, από τη Κομοτηνή
Η Φιλαδελφία προτείνει στην Οικογένεια στο νοικοκυριό, τον ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ, το ΦΙΛΟξενούμενο, Ελληνικό Πρωινό, Νόστιμες Θρακιώτικες Αναμνήσεις, βασισμένα στη Μεσογειακή διατροφή και στα τοπικά προϊόντα, συνδυάζουν το μύθο και την ιστορία (από τη Δήμητρα και τον Ιπποκράτη, τον Αρισταίο και τον Απόλλωνα, τον Όμηρο, τον Ορφέα, το Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη και τον Διοσκουρίδη,…), την κουλτούρα και την παράδοση («άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»), με τις σύγχρονες επιστημονικές και καταναλωτικές τάσεις διατροφής (υγιεινή διατροφή, δημιουργική κουζίνα, μοριακή γαστρονομία, slow food, παραδοσιακή κουζίνα, χρησιμοποιώντας και σημαντικό ποσοστό από βιολογικά ή παραδοσιακά προϊόντα).
Η Φιλαδελφία ως Ελληνικό Πρωινό προτείνει:
Πρώτες ύλες διαλεγμένες από προκομμένους, ΤΟΠΙΚΟΥΣ παραγωγούς
Απλούς συνδυασμούς τροφών
Το δυνατότερο φυσικές πρώτες ύλες
Υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα απλά και ελαφρά.

Ένα είδος ζυμαρικού είναι ο γιοφκάς που το μεσημέρι του χειμώνα ήταν απαραίτητος στο τραπέζι. Τον γιοφκά τον ζύμωναν με αλεύρι, γάλα και αυγά.

Τον χειμώνα όλο στην Θράκη έκαναν σαραγλιά (το ορτό και καθιστό ή σουφρωτό). Με φύλλα που άνοιγαν μαστορικά οι νοικοκυρές έκαναν πίττες με γεμίσματα από καρύδι σπασμένο, ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο και με τυρί, μιζύθρα και αβγά.

Η νοικοκυρά μετά το φαγητό γέμιζε ένα πιάτο με ρετσέλια ή πετμέζι ή με καμιά μπουρλιά σταφυλιών που ξεκρεμούσαν από τον τοίχο ή με ξερά λιασμένα φρούτα ή με ξηρούς καρπούς.

Πετμέζια: Tα πετμέζια τα έκαναν την εποχή του τρύγου. Ο τρόπος της παρασκευής τους είναι απλός αλλά κουραστικός και η επιτυχία εξαρτιόταν από την εμπειρία της νοικοκυράς. Όλα τα είδη των λαχανικών και των φρούτων γινόταν ρετσέλια όπως οι μελιτζάνες τα κολοκύθια κλπ.

Μήλα, αμύγδαλα, καρύδια, βερύκοκα, αχλάδια, ροδάκινα, ξυνόμηλα, Ήταν τόσο άφθονα που αφού ο κόσμος χόρταινε και πουλούσε, μάζευε και τα αποθήκευε στεγνωμένα (αποξηραμένα).

Όλο τον χειμώνα έτρωγε από αυτά και έκανε τα λεγόμενα χουσάφια (κομπόστες αραιές) που τα έτρωγε το καλοκαίρι με τυρί και ψωμί.

Αποξήραινε τα φρούτα και αφού τα έβραζε έκανε χυμό και τον άπλωνε σαν πέτσα και το ονόμαζε πεστίλι. Δεν είχε μόνο την τέχνη να τα συσκευάζει σε κουτιά κατάλληλα για το εμπόριο.

‘Ετρωγε όμως άφθονα από αυτά που είχε φυλαγμένα στα κελάρια για τα νυχτέριατου χειμώνα, όταν μαζεύονταν οι γειτόνισσες και δούλευαν ως τα μεσάνυχτα και έλεγαν ιστορίες και παραμύθια.

ο τρύγος των κερασιών του Αγίου Κωνσταντίνου, εποχή που ωρίμαζαν.

βύσσινα, βερίκοκα, καρύδια με τα τσουβάλια και πληθώρα αχλαδιών.

Ο τρύγος των φρούτων ήταν πανηγύρι, όπως ο τρύγος των αμπελιών,

λουκάνικα χωριάτικα (Πέταλο), κεμπάπ

έψηναν τα λουκάνικα, μοσχομύριζε όλος ο τόπος.

Τα Θρακιώτικα λουκάνικα της Στενημάχου και των Σαράντα Εκκλησιών ήταν φημισμένα.

Πιπερωμένα έκαιγαν το στόμα και το κάψιμο έσβηνε μόνο με το κρασί.

φαγητά με κρέας ήταν οι μπριζόλες, τα βραστά, τα κοκκινιστά, οι καπαμάδες, τα παραγεμιστά, τα γκιουβέτσια, λάχανο τουρσί κ.λ.π.

Σάλτσες πολύ λίγο έτρωγαν οι Θρακιώτες. Αυτές ήταν αγαπητές και συνήθεια των Τούρκων.

περίφημα κεμπάπια που γίνονταν στην εξοχή, όπου έψηναν αρνί, όχι όμως στην σούβλα, αλλά στο χαρτί και στο σταμνί το πήλινο και στην σούβλα κομματιαστό (όπως τα γνωστά σουβλάκια) και καρυκευμένο με διάφορα μπαχαρικά. Στο κεμπάπ' ακολουθούσε γλέντι, ποτό και χορός και γινόταν πανηγύρι με λαούτα και γκάιντες.

μπάμπο (έντερα και συκωτάκια και ρύζι τυλιγμένα σε έντερο),

παστουρμάδες.

καβουρμάς (κρέας χοιρινό αλεσμένο ή σε κομματάκια με μπαχαρικά σε λίπος)

Συζντριμάς ή καβουρμάς: γινόταν από μικρά κομμάτια ψαχνού χοιρινού που τα τσιγάριζαν και μετά τα τοποθετούσαν σε πήλινο στο οποίο έχυναν λίγδα χοιρινή λιωμένη.

Έτσι γινόταν ένα μίγμα πού το έτρωγαν ζεσταίνοντας μία – δύο κουταλιές με αβγά ή με γιοφκά ή με κουσκούσ’.

Λαρδί: Το λαρδί πάχος τέσσερα-έξι δάχτυλα το τεμάχιζαν σαν κομμάτια σαπουνιού και το αλάτιζαν.

Το τοποθετούσαν μέσα σε τσουκάλες για όλο τον χειμώνα.

Με το λαρδί ετοίμαζαν κομματιάζοντας το σε φετούλες με αβγά ένα πολύ ωραίο φαγητό. Το λαρδί το έτρωγαν και ωμό με ψωμί. Ήταν θερμαντικό και θρεπτικό.

τσίπουρο,

ελιές θρούμπα,

λάδι, Μάκρης, Μαρώνειας

πευκόμελο,

γλυκό κουταλιού (καρυδάκι-σύκο),

φρέσκο ψάρι,

... σαλάμι αέρος
πομάκικες πίτες (ρυζόπιτα)
τα πιπεράτα στραγάλια και
το σουτζούκ λουκούμ
κρεατικά: αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι, φασιανό, λαγό στιφάδο
χασλαμά (σαν τετράγνωνο μελομακάρονο) με παγωτό,
πράουστο (γλυκό κουταλιού, κάτι ανάμεσα σε κορόμηλο και δαμάσκηνο),
καϊσί (γλυκό κουταλιού βερίκοκο),
κατσίκι (ελεύθερης βοσκής),
τζιεροσαρμά

Από το αρνί έκαναν τον περίφημο σαρμά.

Έπαιρναν ολόκληρη τη συκωταριά και την ζεμάτιζαν καλά.

Μετά την έκοβαν ψιλά κομμάτια, ανακάτευαν ρύζι και κρεμμύδι και το τσιγάριζαν ελαφρά. Ύστερα έπαιρναν τη μαντίλα του αρνιού και την άπλωναν μέσα στο γκιουβέτσι (πήλινο)

Πάνω στη μαντίλα έχυναν όλο αυτό το υλικό της συκωταριάς καλά πιπερωμένο και αλατισμένο και ανακατεμένο με ψιλές σταφίδες το σκέπαζαν με το άλλο μισό της μαντίλας.

Ανακάτευαν και ένα με δύο αβγά στο υλικό αυτό.

Την μαντίλα από πάνω την άλειφαν με κρόκο αβγού και το έβαζαν στον φούρνο. Γινόταν ένα πολύ νόστιμο φαγητό αλλά βαρυστόμαχο.
ντολμαδάκια με φρέσκα (όταν είναι στην εποχή) αμπελόφυλλα, με κιμά ή "χορτοφαγικά" (γιαλαντζί)
Οι ντολμάδες: Τα γιαπράκια στη Φιλιππούπολη και στη Στενήμαχο ήταν και είναι το αγαπημένο φαγητό των Θρακιωτών την άνοιξη με τα πρώτα φύλλα του αμπελιού.

ιδιαίτερη προτίμηση στα όσπρια.

Όσπρια έτρωγαν πολλά οι Θρακιώτες.

Καλλιεργούσαν πολλά είδη και γι’ αυτό την εποχή της σοδειάς γέμιζαν τα τουρμπιά με όλα τα είδη των οσπρίων και το κελάρι και ο ζαχερές δυνάμωνε για να θρέψει την οικογένεια.

Τα φασόλια, τα ξερά κουκιά, τα ρεβίθια, οι φακές, τα γυφτοφάσουλα ήταν καθημερινή τροφή στη νηστεία.

Φασούλι νερόβραστο με λίγο σαμόλαδο.

τις σαρακοστές και νηστείες, που τις κρατούσαν φανατικά, έβαζαν στην άρμη και στο ξύδι τα ξινά: πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, ντομάτες άγουρες κλπ.

Τότε μαγειρεύοντας τα φασόλια, τα ρεβίθια, τις φακές συμπλήρωναν το φαγητό τους με αυτά τα ξινά.
ψάρια, οστρακοειδή, γάμπαρη

Στην Μαύρη Θάλασσα ψάρευαν την λακέρδα και τοσκουμπρί.

Τον Χειμώνα σ’ όλη την μεγάλη σαρακοστή και τη νηστεία των Χριστουγέννων εκατομμύρια σκουμπριά ερχόταν από την Αγαθούπολη, την Μεσημβρία, την Σωζούπολη, σ’ όλη την Θράκη. Φρέσκα τα κατέβαζαν με μουλάρια και ο κόσμος χόρταινε την πείνα του τρώγοντας μαζί και πράσα ωμά ή γλυκά κρεμμύδια.

Τα κρεμμύδια τα έτρωγαν ως επί το πλείστον με την λακέρδα που την παρασκεύαζαν στις πολιτείες και έτοιμη αλατισμένη και ώριμη την έστελναν σαν κεχριμπάρι λαμπερή στις αγορές.

Η παλαμίδα ήταν το πιο αγαπητό ψάρι, που την μαγείρευαν στην κεραμίδα ψητή στο φούρνο, με λάδι και σκόρδο στο πήλινο και τηγανιτή στο τηγάνι.

Οι τσίροι ήταν ο μεζές του καλοκαιριού. Αγγούρι και τσίροι ψητοί στην στάχτη ποτισμένοι με ξύδι και κομματιασμένοι στο πιάτο με λάδι και μαϊντανό.

Μία σαλάτα για να κατεβάζεις ρακί, μαστίχα και τσίπουρο. Μία σαλάτα για να προετοιμάζει την όρεξη για το γεύμα ή το δείπνο.
Χορτόπιτα, πρασόπιτα, τυρόπιτα
γιαούρτι, Φέτα, τυριά και κασέρια.

Το τυρί που αγαπούσε ο Θρακιώτης ήταν το τουλουμοτύρι (όπως το τυρί του Παρνασσού).

Εκλεκτό τυρί μέσα σε τουλούμια (αναποδογυρισμένα δέρματα προβάτων καλά στεγνωμένα και απολυμασμένα).

Μέσα σ’ αυτά έβαζαν μαγιά και ετοίμαζαν το τυρί, βουτυρωμένο και παχύ, που σβώλιαζε και έκανε κομμάτια σαν σβώλους μεγάλους ανάμεσα στο χύμα του τυριού.

Τα τουλούμια αυτά τα διατηρούσαν μέσα στα κελάρια πάνω σε σανίδες που κρέμονταν από το ταβάνι με δύο σχοινιά στις άκρες (είδος ραφιών που ακουμπούσαν στον τοίχο).

Άνοιγαν από το ένα πόδι το τουλούμι, έβγαζαν κάθε φορά τυρί και ξαναέδεναν το πόδι για να μην παίρνει αέρα.

Έτσι το τυρί ήταν πάντα ωραίο και νωπό.

μιζύθρες, γιαούρτια και κοπανιστές.

Γνωστά τα Συλιβριανά γιαούρτια.

Το καλοκαίρι μάλιστα συνήθιζαν για δροσιστικό να κοπανίζουν σκόρδα, να κόβουν το αγγούρι κομματάκια στον ρεντέ και να λιώνουν γιαούρτι στο νερό.

Τα ανακάτευαν μέσα στην κούπα και έβαζαν μέσα ψωμί και έτρωγαν το σημερινό τζατζίκι.

Το αργιάν’ όμως ήταν πιο δροσιστικό για το καλοκαίρι και το συνήθιζαν πολύ. Άφηναν ο γάλα να ξινίσει μέσα σε ένα ξύλινο δοχείο.

Μετά με ένα ειδικό ξύλο το ντρουβανόξυλο.

Έτσι γίνεται το αργιάν’ το οποίο το έπιναν και δροσιζόταν. Μερικές φορές το έβραζαν, το στράγγιζαν σε μία τυροτσαντήλα και γινόταν το ξιμύτ’ (είδος μυζήθρας).

Χαλβάς ταχινένιος, σαμόλαδο (σισαμόλαδο), που κατασκευαζόταν από το σουσάμι.

Από το σουσάμι έβγαζαν το λάδι του και έκαναν το ταχίνι και το υπόλοιπο το έδιναν στις αγελάδες να παχύνουν και να κατεβάσουν γάλα.

Σαμόλαδο έβαζαν στα γλυκίσματα, στα όσπρια, στις σαλάτες, στον χαλβά παντού.

Λαχανικά από τους λαχανόκηπους που καλλιεργούσαν οι ίδιοι οι μπαξεβάνιδες.

αγγούρια, λάχανα, μαρούλια, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια, κολοκυθάκια ως και κολοκύθι μεγάλο που το έκανα κολοκυθόπιττα ή γλυκό ρετσέλι ή και στο φούρνο ψημένο.


Θέλουμε να γίνει η ΘΡΑΚΗ μας και πάλι παραγωγική, με τρόπο που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας.

Ανάδειξη της ΤΟΠΙΚΗΣ γαστρονομίας σε ευφραντική συνιστώσα ικανή να ζεσταίνει καρδιές και να συντηρεί ευχάριστες μνήμες στους επισκέπτες του ΤΟΠΟΥ μας.

Με αυτό τον τρόπο τρεφόταν ο Θρακιώτικος λαός με μερικές παραλλαγές φυσικά σε διάφορα μέρη θάλασσας ή στεριάς.

Το βέβαιο είναι ότι θρεφόταν ανάλογα με το κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή του

Γενικά η τροφή του ήταν πλούσια σε ποικιλία και πραγματικά άξια και χορταστική. Γι’ αυτό και άντεχε στο πολύ κρύο και στην ζέστη.

Η εφευρετικότητά του δε ήταν μεγάλη στα είδη της διατροφής και φαγητών και ήταν ανάλογη με τα προϊόντα που έβγαζε ο τόπος.

Έτσι ο Θρακιώτης δεν στερούνταν τίποτε.

Ούτε ο φτωχός ούτε ο πλούσιος.

Γι’ αυτό και η φιλοξενία στην Θράκη ήταν ονομαστή.

Ένας ξένος μπορούσε να βρει ότι επιθυμούσε, όπως και ένα σπίτι ήταν εύκολο να δώσει σε κάποιον ξένο την πρέπουσα φιλοξενία γιατί τα κελάρια των Θρακιωτών ήταν γεμάτα αλλά πάνω απ’ όλα η καρδιά τους ήταν μεγάλη και πλούσια.
ΤΟΛΜΗΣΤΕ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ

Απολαύστε κοντά μας την πολυτέλεια και την γαλήνη που απλόχερα προσφέρει όλες τις εποχές η ελληνική φύση, η προκοπή, το χαμόγελο της ζεστασιάς της φιλοξενίας.
Περπατήστε, Κολυμπήστε, Σερφάρετε, Πλεύστε, Φωτογραφήστε, Οδηγήστε ATV, 4Χ4 ή αν το προτιμάτε ποδήλατο βουνού, σε απρόσμενες χωμάτινες διαδρομές, ράφτινκ.
 
 
ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΕ - ΔΙΑΔΩΣΤΕ - ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ
 

Ανατολική Μακεδονία & ΘΡΑΚΗ,
συνώνυμο της υπεύθυνης περιβαλλοντικής διαχείρισης και Ι Δ Α Ν Ι Κ Ο Σ, ιερός, παραδοσιακός, συναρπαστικός, καθαρός, νόστιμος, ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ, ασφαλής, ειρηνικός, προκομμένος, τουριστικός προορισμός.
ΘΡΑΚΗ, ΤΟΠΟΣ να ΖΕΙΣ ! ! !


Φιλαδελφία
Στηρίζουμε την οικογένεια 
με αλληλεγγύη, με συνεργατισμό
 
 

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η σωστή διατροφή στο προσκήνιο

http://www.eleftherovima.gr/index.php/society/638-hmerida-filadelfeia-komotini
www.eleftherovima.gr
 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το διήμερο συνέδριο του διοργάνωσε η  Φιλαδελφία στην Κομοτηνή, με θέμα «Σωστή διαΤΡΟΦΗ, δίκαιη ΤΙΜΗ για την Οικογένεια, για τον Παραγωγό. Η Οικονομία μας, το Περιβάλλον μας, ο Πολιτισμός μας»
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας, στα πλαίσια της στήριξης που αυτό παρέχει σε κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων και με αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και την ανάδειξή της.

Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο στο ΔΗΠΕΘΕ με εργαστήρια οικοαυτάρκειας και έκθεση τοπικών προϊόντων και δημιουργών, καθώς και μαθήματα παρασκευής γιαουρτιού και σαπουνιού.
Συνεχίστηκε την Κυριακή στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας με θέματα που άπτονταν των καλλιεργειών, του σεβασμού της βιοποικιλότητας και της σωστής εκτροφής ζώων.
Ομιλητής στη δεύτερη ημέρα ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο οποίος μίλησε για τη βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Μαυρομάτης στάθηκε σε ορισμένα παραδείγματα που νέοι άνθρωποι αποφάσισαν, αξιοποιώντας προϊόντα και παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου τους, να αναδείξουν τα προϊόντα, να δημιουργήσουν μια εμπορική διαδρομή έτσι ώστε να ζουν οι οικογένειες καλά, να είναι χαρούμενοι, να δημιουργούν.
Μερικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν, ήταν τα φασόλια Πρεσπών, η φακή Εγκλουβής που είναι στη Λευκάδα και άλλες προσπάθειες έρευνας που έχουν γίνει από διδάκτορές του πανεπιστημίου που στήριξαν ερευνητικά όλη αυτή την προσπάθεια.
«Το συμπέρασμα είναι ότι αν ενωθούν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το εγώ τους και θα δουν το εμείς νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα» ανέφερε, τονίζοντας πως έχουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%, για αυτό θεωρεί πως αν ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα και δοθεί εκεί βάρος, τότε θα υπάρξουν πραγματικές επιτυχίες.
Καλύτερα τα τοπικά προϊόντα
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Παυλίδης, Ειδικός σε θέματα βιολογικής γεωργίας, γεωπόνος και Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας αναφέρθηκε στη γνώση του τρόπου παραγωγής και τη σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων με βάση κυρίως την ποιότητα ως προϋπόθεση για  την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο κ. Παυλίδης επισήμανε πως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στο τοπικό στοιχείο, να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα και οι καταναλωτές της περιοχής μας. «Είναι μία κίνηση την οποία κι εμείς θέλουμε από τη δική μας πλευρά να υποστηρίξουμε δίνοντας αυτά τα οποία μπορούμε να δώσουμε σαν επιστήμονες της περιοχής και από εκεί και πέρα να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των τροφίμων, την επικινδυνότητα που έχουν πολλές φορές κάποια αγροτικά προϊόντα, στηρίζοντας την επιλογή τους και κατευθύνοντάς τους κυρίως σε προϊόντα του τόπου τα οποία ίσως και να είναι σε πολλές περιπτώσεις λύση»
Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι απλά ένα θέμα γούστου ή ένα θέμα τιμής, σημείωσε ο κ. Παυλίδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για θέμα ζωής στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Ανέφερε δε ότι τον τελευταίο καιρό το κοινό έχει αρχίσει να γίνεται πιο ευαισθητοποιημένο όσον αφορά τα θέματα των προϊόντων, μετά και από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με αγνώστου προέλευσης υλικά.
«Σύμφωνα με την άποψή μας, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους απ’ ότι επιλέγοντας κάποια προϊόντα τα οποία δεν ξέρουμε πώς έχουν παραχθεί και που πιθανόν να κρύβουν κινδύνους. Επιλέγοντας το προϊόν π.χ. του κυρ Βασίλη ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες του να έχουμε κάνει λάθος από ότι αν επιλέξουμε ένα x προϊόν το οποίο δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται»
Η οικογένεια ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής
Για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος για να μπορεί να εφαρμόσει το παιδί, σωστές συνήθειες διατροφής ανέλυσε η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κα Φαίη Καλλίδου, η οποία τόνισε πως η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος ο που βοηθάει το παιδί να χρησιμοποιήσει σωστές επιλογές.
«Είναι αυτή η οποία όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού διαμορφώνει και τις επιλογές που θα έχει μέσα στο σπίτι μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν στο τραπέζι μας, αλλά επίσης και ότι ο γονέας σαν γονέας είναι μίμηση για τα παιδιά. Όπως λένε και οι Κινέζοι, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις»
Η κα Καλλίδου στάθηκε ιδιαίτερα στην παιδική παχυσαρκία, που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη χώρα μας.
Η παιδική παχυσαρκία, τόνισε, είναι ένα γεγονός το οποίο προκαλεί μεγάλα ερωτήματα αφού αν το λίπος που υπάρχει στον οργανισμό μας βρίσκεται από την παιδική ηλικία που τα όργανά μας αυξάνονται και αναπτύσσονται εκείνη την περίοδο, παθαίνουν ιδιαίτερη ζημιά στην ενήλικη ζωή μας.
«Επομένως αν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να το λύσουμε από την παιδική ακόμα ηλικία για να μην έχουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον»
Νέοι παραγωγοί που ρισκάρουν
Κατά την διημερίδα παρουσιάστηκαν και παραδείγματα νέων παραγωγών που ρισκάρουν, όπως η κα Παρασκευούλα Κουρτίδου, εκτροφέας σαλιγκαριών, και παραγωγός από την Αίγειρο, που αναφέρθηκε στην εκτροφή των σαλιγκαριών, τους τύπους εκτροφείων που υπάρχουν και πώς μπορεί κάποιος να λειτουργήσει και να προωθήσει το προϊόν στην αγορά.
Η εκτροφή των σαλιγκαριών για την Ελλάδα είναι ακόμη καινούρια, σημείωσε, και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα χωρίς να υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους που να γνωρίζουν να απαντήσουν.
Τα σαλιγκάρια, σημείωσε, έχουν αρκετά μεγάλη ζήτηση, απλά αν θέλει κάποιος να κάνει μια σωστή επιχείρηση και να βγάζει αρκετή ποσότητα δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί μόνο στην ελληνική αγορά.
«Εμένα ήταν η πρώτη μου χρονιά, ξεκίνησα 22 Απριλίου φέτος. Η δυναμικότητα του εκτροφείου μου είναι 10 τόνοι, παρήγαγα φέτος μόνο 5 τόνους. Με κάποια βοήθεια οι 4 τόνοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και τον έναν τόνο τον έχω κρατήσει για να κάνω την αναπαραγωγή για φέτος» ανέφερε η κα Κουρτίδου, τονίζοντας ότι ένα εκτροφείο πρέπει να είναι σωστά οργανωμένο ώστε να προστατευτούν όλοι οι οργανισμοί που υπάρχουν μέσα.
Ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν το θέμα που ανέλυσε ο κ. Γιώργος Σερμπέζης, υπεύθυνος του  Κέντρου Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μαρώνειας ο οποίος επισήμανε πως είναι αναγκαίο να αναδειχθεί το θέμα των συσκευασιών και γενικότερα των απορριμμάτων που τόσο έντονο πρόβλημα έχει η περιοχή μας από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πολίτες σε αυτά.
Όπως επισήμανε ο Δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους λίγους δήμους στην ΑΜ-Θ που συμμετέχει στην ανακύκλωση, παρόλα αυτά γίνονται αρκετά λάθη. «Αν σκύψουμε σ’ ένα κάδο σκουπιδιών θα δούμε ότι τα σκουπίδια που πετιούνται δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα. Αυτά λοιπόν τα λάθη που γίνονται είναι και το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης εδώ σ’ αυτήν την εκδήλωση ούτως ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στην αποφυγή αυτών των λαθών και στην ορθότερη διαχείριση των σκουπιδιών μας»
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο συνεργατισμός στην υπηρεσία της οικογένειας και του παραγωγού

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158280&categoryid=3
 εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» 

Ο συνεργατισμός στην υπηρεσία της οικογένειας και του παραγωγού
Συνέδριο της Φιλαδελφίας, με εργαστήρια αυτοαυτάρκειας και ενδιαφέρουσες ομιλίες
Με επιτυχία διοργανώθηκε κατά το διήμερο Σάββατο και Κυριακή στην πόλη μας το Συνέδριο της Φιλαδελφίας με θέμα «Σωστή διαΤΡΟΦΗ, δίκαιη ΤΙΜΗ για την Οικογένεια, για τον Παραγωγό». Η πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα εργαστήρια αυτοαυτάρκειας, που έλαβαν χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, και στη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκαν οι τρόποι παρασκευής γιαουρτιού και σπιτικού σαπουνιού, αλλά και η τεχνική της συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση. Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου και στον ευχάριστο χώρο του Τουριστικού Περιπτέρου της Νυμφαίας, διακεκριμένοι επιστήμονες και έμπειροι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα ανέπτυξαν σκέψεις και προβληματισμούς, ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα απόψεις, γύρω από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια, στην εκτροφή ζώων, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην υγιεινή διατροφή μέσα στην οικογένεια.
Παράλληλα, πάντως, με τη διεξαγωγή των εργαστηρίων και τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα, που έθιξαν στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές, το Συνέδριο περιλάμβανε και έκθεση τοπικών προϊόντων, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

Μανώλης Κιουτσούκης «Η οικογένεια είναι συμπαραγωγός στο οτιδήποτε παράγεται στον τόπο μας»

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο συντονιστής της Φιλαδελφίας, Μανώλης Κιουτσούκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πέραν κάθε προσδοκίας συμμετοχή των συνέδρων, αλλά και για την ποιότητα του διαλόγου μεταξύ των εισηγητών, κάνοντας λόγο για ωραία «αρραβωνιάσματα» και μπολιάσματα από γνώσεις. Στο μήνυμά του, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο κ. Κιουτσούκης υπογράμμισε ότι «οι καλλιέργειες και η εκτροφή των ζώων πραγματικά εξαρτώνται από τις επιλογές των οικογενειών και των νοικοκυριών». «Είναι αξιοσημείωτο ότι η οικογένεια είναι συμπαραγωγός στο οτιδήποτε παράγεται στον τόπο μας», πρόσθεσε, «και είναι συμπαραγωγός με την έννοια ότι ψηφίζοντας με το πιρούνι της πλειοδοτεί ή μειοδοτεί σε ό,τι συμβαίνει στην παραγωγή των προϊόντων και ταυτόχρονα επιλέγοντας τα υλικά συμπαράγει την τροφή μέσα στο σπίτι, δίνοντας διατροφικές συνήθειες οι οποίες μπορούν να προάγουν και την παραδοσιακή γαστρονομία, αλλά και την υγιεινή διατροφή».

Δράση συγκέντρωσης τηγανελαίων ξεκινά η Φιλαδελφία

Επιπλέον, ο κ. Κιουτσούκης γνωστοποίησε πως η Φιλαδελφία, εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις της, ξεκινάει πλέον μια προσπάθεια συγκέντρωσης τηγαναλαίων από οικογένειες της περιοχής μας και προς αυτόν το σκοπό απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν, είτε μέλη, είτε μη μέλη της Φιλαδελφίας. Μάλιστα, η μεγάλη έμφαση δίνεται στη νέα γενιά και σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τα πολλαπλά οφέλη της συγκέντρωσης των τηγανελαίων. Όπως επισήμανε, μάλιστα, η Φιλαδελφία έχει ήδη στην κατοχή της ειδικούς κάδους, στους οποίους μπορούν να εναποτίθενται τα δοχεία με τα τηγανέλαια, και μάλιστα θα τους τοποθετήσει το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της πόλης μας. «Το τηγανέλαιο, που μπορεί κανείς πολύ απλά και άμεσα να το μαζέψει», σημείωσε ο κ. Κιουτσούκης, «ας το βάλει σε ένα μπουκάλι κι εμείς έχουμε κάδους, τους οποίους σε λίγο θα προμηθεύσουμε και στα σχολεία, όπου μπορούν να το τοποθετήσουν για να γίνουν δωρητές τηγανελαίων». «Με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε, «γλιτώνουμε έναν πολύ μεγάλο συντελεστή ρύπανσης για τα νερά μας, ταυτόχρονα δεν πάνε στο βιολογικό καθαρισμό του δήμου και έτσι τον προστατεύουμε, και επίσης αποφεύγουμε να τα πετάμε στο νεροχύτη, αποτρέποντας την πρόκληση βλαβών στις σωληνώσεις του σπιτιού». Πέρα από τα παραπάνω οφέλη, όμως, με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης η Φιλαδελφία προσδοκά στη δυνατότητα να αποκτήσει σιγά-σιγά ένα έσοδο για τα μέλη της και για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει. 

Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μίλησε για τη βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα καλής πρακτικής στον ελλαδικό χώρο. Σε αυτά ανήκουν οι πρακτικές, που εφαρμόστηκαν με τα φασόλια Πρεσπών, τα ντοματίνια και τη φάβα Σαντορίνης, πρακτικές που πέτυχαν αφενός την αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών, αφετέρου την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών στις αντίστοιχες περιοχές. «Αν ενωθούν άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το «εγώ» τους και θα δουν το «εμείς»», υπογράμμισε ο κ. Μαυρομάτης, «νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα». «Έχουμε έναν πρωτογενή τομέα, που πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%», επισήμανε, «επομένως το βάρος πρέπει να δοθεί εκεί, να ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα και τότε θα δούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πετυχημένα». 

Η σωστή επιλογή αγροτικών προϊόντων 

Για τον τρόπο παραγωγής, αλλά και τη σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων, τοποθετήθηκε στην εισήγησή του ο κ. Σταύρος Παυλίδης, γεωπόνος-αγροοικονομολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ Καβάλας. «Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι απλά ένα θέμα γούστου ή ένα θέμα τιμής», υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης, «αλλά είναι ένα θέμα ζωής, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας». Ο ίδιος διαπίστωσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση «τελευταία ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και να προσέχει περισσότερο». Υπάρχει άλλωστε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων ασθενειών, όπως για παράδειγμα η αύξηση καρκίνων κατά 40%, που συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες και με τον τρόπο επιλογής των προϊόντων. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό και οι καταναλωτές οφείλουν να στραφούν πάνω του μεγαλύτερη προσοχή. Κλείνοντας ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι παρότι γίνονται έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα, «δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στους ελέγχους που γίνονται από το κράτος, αλλά πρέπει να αναλάβουμε κι οι ίδιοι πρωτοβουλίες». «Σύμφωνα με την άποψή μας», επισήμανε, «επιλέγοντας τοπικά προϊόντα ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους από ό,τι επιλέγοντας κάποια προϊόντα που δεν ξέρουμε πώς έχουν παραχθεί». 

Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση ορθών επιλογών διατροφής

Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η ομιλία της κλινική διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Φαίης Καλλίδου, που καταπιάστηκε με το ρόλο της οικογένειας αναφορικά με τη διαμόρφωση ορθών επιλογών διατροφής μέσα στο σπίτι. «Η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος, ο οποίος βοηθάει το παιδί να υιοθετήσει σωστές επιλογές», υποστήριξε αρχικά η κ. Καλλίδου, επισημαίνοντας ότι «είναι αυτή η οποία, όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού, διαμορφώνει και τις επιλογές διατροφής, μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν στο τραπέζι μας, αλλά και μέσω της μίμησης των γονέων από τα παιδιά». Βέβαια, στη σημερινή πραγματικότητα και με δεδομένη την έλλειψη χρόνου των γονέων, οι τελευταίοι καταφεύγουν συνήθως σε επιλογές, οι οποίες είναι εκτός σπιτιού ως επί το πλείστον. «Είναι σίγουρο πως τα τελευταία χρόνια τα παιδιά δεν έχουν τις γευστικές προτιμήσεις, που είχαν παλιά», παρατήρησε η κ. Καλλίδου, «αλλά το λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι τα φαγητά, όπως φρούτα, σαλάτες κλπ, δεν τους τα ξαναπροσφέρουν όταν τη μια και μοναδική φορά το παιδί θα πει «όχι, αυτό δε μου αρέσει». «Η παρουσία του συγκεκριμένου τροφίμου, που δεν αρέσει στο παιδί», προσέθεσε, «πρέπει να υπάρχει συνεχώς στο τραπέζι, να το τρώει πρώτα και κύρια ο γονιός και μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον το παιδί να το φάει από μόνο του. Δε σημαίνει όμως ότι από τα 100 φαγητά, που εμείς θεωρούμε υγιεινά, πρέπει να τρώει και τα 100. Ας φάει τα 50, εκεί πάλι κερδισμένοι είμαστε από το να τρώει όλα αυτά τα φαγητά, που αφενός δεν είναι υγιεινά, αλλά και στο μέλλον μπορεί να του προκαλέσουν και πολλά προβλήματα υγείας».

2η παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα

Κλείνοντας, η κ. Καλλίδου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, όπου αποτελεί μάστιγα για τη νεολαία στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, ακολουθώντας την Αμερική, στη σχετική παγκόσμια λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. «Όταν το σώμα ενός παιδιού μαθαίνει να αποθηκεύει λίπος από μικρή ηλικία», εξήγησε η κ. Καλλίδου, «ο οργανισμός έχει μνήμη και συνεχίζεται αυτό και στην ενήλικη ζωή του». «Επομένως, αν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα», επισήμανε, «πρέπει οπωσδήποτε να το λύσουμε από την παιδική ακόμα ηλικία, για να μην έχουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον».
 
Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους 

Για ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, που προέρχονται από τη χρήση της τροφής, μίλησε ο Υπεύθυνος του ΚΔΒΜΠΑ Μαρώνειας, κ. Γιώργος Σερμπέζης. Τα υπολείμματα των τροφών αλλά και οι συσκευασίες των υλικών συνιστούν το αντικείμενο της διαχείρισης, που οφείλει να κάνει κάθε οικογένεια. Το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή μας, υποστήριξε ο κ. Σερμπέζης, επισημαίνοντας ότι αν και ο δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους λίγους δήμους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που συμμετέχει στην ανακύκλωση, «παρόλα αυτά γίνονται αρκετά λάθη». «Αν σκύψουμε μέσα σε έναν κάδο», σχολίασε χαρακτηριστικά, «θα δούμε ότι τα σκουπίδια που πετιούνται εκεί δεν είναι όλα ανακυκλώσιμα». «Πρέπει να συμβάλλουμε στην αποφυγή αυτών των λαθών», υπογράμμισε, «και στην ορθότερη διαχείριση των σκουπιδιών μας». 

«Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν»

Σε μια εισήγηση με θέμα «Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν», κ. Παρασκευή Κουρτίδου παρουσίασε τη δική της εμπειρία από την ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών, αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες εκτροφής και τα προσδωκόμενα οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Όπως τόνισε, στην ελληνική αγορά υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, αλλά κύριος στόχος των παραγωγών παραμένει η ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα βέβαια ακόμα η εκτροφή σαλιγκαριών είναι μια δραστηριότητα, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με την κ. Κουρτίδου να τονίζει ότι «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους, που γνωρίζουν». Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν προγράμματα με επιδοτήσεις, που μπορούν να αξιοποιήσουν κατά καιρούς οι παραγωγοί.
 
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"

http://www.thrakinews.gr/society/item/2938-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82?tmpl=component&print=1

Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"

Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2013 11:05
Γράφτηκε από την  Καρχαρίδου Γεωργία
Πετυχημένο το Συνέδριο της "Φιλαδελφίας"
Ανεβαίνει σκαλιά και επίπεδα συνεχώς η οργάνωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φιλαδελφία και αυτό το απέδειξε με το πρόσφατο πετυχημένο συνέδριο, που πραγματοποίησε, για τη σωστή διατροφή, τη δίκαιη τιμή, (σε παραγωγό και οικογένεια), την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε δύο ενότητες και σε δύο διαφορετικά μέρη. Το πρώτο μέρος (Σάββατο απόγευμα) έλαβε χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και περιελάμβανε την Αγροτική βιοποικιλότητα και τη Διαφύλαξη της αγροτικής μας κληρονομιάς, με εισηγητή το εκπαιδευτικό Νίκο Δομπάζη, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους παραγωγούς να εμπιστεύονται τις ντόπιες ποικιλίες, για τα λαχανικά, αλλά και για τα σιτηρά, μια και επιδοτήσεις λαμβάνουν τα σιτηρά των υβριδίων «Πρέπει ως πολίτες, αυτού του πλανήτη, μια και έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της γης, να δραστηριοποιηθούμε στο να σώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες μας. Οι εταιρείες από την άλλη με τα διάφορα λόμπυ τους, έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν καταφέρει να περάσουν αποφάσεις, που τους συμφέρουν. Σύμφωνα με αυτές οι αγρότες, θα πρέπει να εξαρτημένοι από τις εταιρείες, καθώς αγοράζοντας το σπόρο τον υβριδικό, θα πρέπει να τον συνοδεύσεις, προκειμένου να παράξεις ποσότητα, τα κατάλληλα φάρμακα και λιπάσματα. Αυτό δεν χρειάζεται για τις ντόπιες ποικιλίες, μια και οι παλαιότεροι, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τους καλύτερους σπόρους, προέβαιναν και σε βελτίωση τους. Δεν χρειάζονται φάρμακα, ούτε τόσα λιπάσματα, καθώς είναι προσαρμοσμένα στο να ζήσουν και να βλαστήσουν σε αυτό το κλίμα, παράγοντας εύγευστα προϊόντα. Είναι ακόμα ένα νέο στοίχημα των πολιτών, έναντι των εταιρειών», σημείωσε ο κ. Δομπάζης. Μετά την εισήγηση του κ. Δομπάζη, ακολούθησαν εργαστήρια οικο-αυτάρκειας, με τις Μαρία Κεραμέα (παρασκευή γιαουρτιού), Ιωάννα Δραγανίδου (παρασκευή σαπουνιού), Νίκο Δομπάζη (τεχνική συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση). 
Τη δεύτερη μέρα, στο πανέμορφο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας, με φόντο το μαγικό χιόνι αναπτύχθηκαν αξιολογότατες εισηγήσεις, με θέμα τη γνώση του τρόπου παραγωγής και την σωστή επιλογή αγροτικών προϊόντων, με βάση την ποιότητα και γνώμονα την υγεία του καταναλωτή. Εισηγητής ήταν ο Δρ. Σταύρος Παυλίδης, Γεωπόνος Αγροοικονομολόγος, καθηγητής ΑΤΕΙ Καβάλας(Τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών). «Δεν επιλέγουμε τα προϊόντα με βάση την τιμή τους. Τα επιλέγουμε με βάση την υγεία μας. Προτιμούμε να μην αγοράζουμε προϊόντα που δεν ξέρουμε την προέλευσή τους, καθώς και τις συνθήκες παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνων, ιδίως στα παιδιά και οι αλλεργίες. Όλα αυτά είναι επιπτώσεις μιας άλλης διατροφής, ξένης σε σχέση με τη δική μας. Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα τόσο πια ακριβά και σε τελική ανάλυση, καλύτερα να αγοράζω από έναν που τον γνωρίζω, παρά από κάποιον άγνωστο», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.
Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπική οικονομίας, ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Μαυρομάτης. «Έχουμε προϊόντα στην περιοχή: λάδι, κρασί, σκόρδο Ξυλαγανής(σ.σ. το οποίο πρέπει να… ξυπνήσει), κεράσια, φέτα Ένωσης. Υπάρχει το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Μπορούμε σε τοπικό επίπεδο με οδηγό τα προϊόντα μας, να καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε με τον τουρισμό και να καταφέρουμε αυτό που έχουν καταφέρει και διαπρέπουν παραγωγικά και τουριστικά, όπως η Σαντορίνη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για να το πετύχουμε αυτό όμως χρειάζεται και η σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή και άλλων φορέων, που διακατέχονται από τον ίδιο προβληματισμό. Συνεργασία και παραγωγή απαιτεί η κρίση».

Σε ότι αφορά τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, ο Δ/ντης του Κέντρου Δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία, Γιώργος Σερμπέζης, έκανε πολλούς, από αυτούς που διατείνονται ότι κάνουν ανακύκλωση, να αναρωτηθούν αν ανακυκλώνουν σωστά… «Θα πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες που περιέχουν γάλα, ή γιαούρτι. Δεν ανακυκλώνονται τα λερωμένα χαρτιά. Δεν ανακυκλώνονται οι συσκευασίες οι οποίες είναι συντεθειμένες από αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό ενδεχομένως (δηλαδή οι συσκευασίες τετραπακ). Δεν ανακυκλώνονται οι συμπακτωμένοι δίσκοι (cds), οι τηλεκάρτες, οι κάρτες σιμ των κινητών τηλεφώνων, για τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης αυτών των υλικών, μια και η Κομοτηνή διαθέτει εργοστάσιο ανακύκλωσης για αυτά. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε από τα καπάκια τους. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις κρεμάστρες από το πλαστικό και το μεταλλικό μέρος. Δεν ανακυκλώνονται τα καλαμάκια. Θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης, δέχονται μόνο συσκευασίες, οι οποίες αποτελούνται από γυαλί, αλουμίνιο ή πλαστικό και χαρτί και μόνο. Δεν ανακυκλώνεται ότι αποτελεί σύνθεση αυτών. Οπότε όλα τα υπόλοιπα τα βάζουμε στον πράσινο κάδο».

Τέλος ο συντονιστής της Φιλαδελφίας, Μανώλης Κιουτσούκης, ανακοίνωσε μια νέα δράση της οργάνωσης, η οποία συνίσταται στην συγκέντρωση τηγανελαίων. Ήδη έχουν έλθει σε επαφή με την πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να μπορούν στα σχολεία να μπορούν να συγκεντρώνονται τα χρησιμοποιημένα έλαια. «Οι Γονείς που θα έρχονται να αγοράσουν είδη από αυτά που διανέμει η Φιλαδελφία, βάσει του δούναι και λαβείν, θα μας φέρνουν τα τηγανέλαια, τα οποία μολύνουν το περιβάλλον, όπου κι αν εναποτεθούν. Η διάθεση των τηγανελαίων για βιοκάυσιμα, θα είναι και ένα επιπλέον έσοδο», σημείωσε ο κ. Κιουτσούκης. Επίσης στα επόμενα σχέδια της Φιλαδελφίας, είναι η προσέγγιση των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, για τους οποίους υπόσχονται σαφέστατα καλύτερες τιμές και στο γάλα, αλλά και στο κρέας για την Πασχαλινή περίοδο.

http://www.thrakinews.gr
Ειδήσεις και Απόψεις με επίκεντρο την Θράκη

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=87288

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Επιστροφή στη φύση, η συνταγή για διέξοδο από την κρίση

29.01.2013
Ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σ’ ένα ποσοστό πάνω από 40%, λένε επίσημα στοιχεία
 
«Σωστή διατροφή, δίκαιη τιμή για την οικογένεια, για τον παραγωγό. Η οικονομία μας, το περιβάλλον μας, ο πολιτισμός μας», ήταν το θέμα διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Κίνηση Πολιτών Φιλαδελφία με συνδιοργανωτή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μαρώνειας. Το Σάββατο στο δημοτικό θέατρο της Κομοτηνής, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην  αγροτική βιοποικιλότητα και τη διαφύλαξη της αγροτικής μας κληρονομιάς.  Η επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον δεν προστατεύει τον παραδοσιακό φυσικό πόρο της αγροτικής βιολογικής ποικιλότητας,  όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Από τη νομοθεσία αυτή δεν προσφέρονται διαφορετικές αναπτυξιακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην στηρίζεται επαρκώς η νεολαία εκείνη, που σήμερα επιστρέφει στη γη. Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του, δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία. Εκτός από την ενημέρωση, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, έγιναν εργαστήρια οικοαυτάρκειας, στα οποία οι συμμετέχοντες έδειξαν πως παρασκευάζεται το γιαούρτι, το σπιτικό σαπούνι, τεχνικές συλλογής σπόρων μελιτζάνας για φύτευση. 
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 
Η Κυριακή ήταν η τελευταία ημέρα του συνεδρίου και το ραντεβού δόθηκε στο τουριστικό περίπτερο της Νυμφαίας. Με τρεις θεματικές ενότητες που είχαν αντικείμενο: «Η γνώση του τρόπου παραγωγής και η  σωστή επιλογή των αγροτικών προϊόντων με βάση κυρίως την ποιότητα ως προϋπόθεση για  την υγεία του καταναλωτή αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος,  «Οι νέοι παραγωγοί ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν»,  «Βελτίωση και αξιοποίηση παραδοσιακών ποικιλιών ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μέλλον της καλλιέργειας, πως η γη μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην ανεργία αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να τρέφονται. 
 
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
 
Με την ιδιότητα του ειδικού σε θέματα γεωργίας μίλησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Σταύρος Παυλίδης γεωπόνος Αγροοικονομολόγος και καθηγητής ΤΕΙ Καβάλας, στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών. Ο κ. Παυλίδης μίλησε για τους νέους παραγωγούς που αντιλαμβανόμενοι τις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα, ερευνούν, ενεργούν, ρισκάρουν και προχωρούν. Δηλώνοντας στήριξη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής η Φιλαδελφία, ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού αλλά και του παραγωγού, στον τρόπο επιλογής των τροφίμων, την επικινδυνότητα που έχουν τα προϊόντα. «Πολλές φορές η επιλογή των αγροτικών προϊόντων δεν είναι θέμα γούστου ή θέμα τιμής, αλλά είναι θέμα ζωής στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία, διότι αφορά την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά. Η κρίση λειτούργησε ευνοϊκά σε αυτό τον τομέα, σημείωσε ο κ. Παυλίδης, καθώς προκάλεσε τους καταναλωτές να ερευνούν για το τι βάζουν στο τραπέζι τους.  Εξάλλου όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων ασθενειών που δεν υπήρχαν παλαιότερα. «Αυτά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχουν αποδειχθεί, υπάρχει για παράδειγμα μία αύξηση του καρκίνου στο 60%. Πρόσφατα μάλιστα ετέθη μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ερώτηση. Είναι θέματα σοβαρά τα οποία δεν μπορούμε να τα αφήνουμε και ο κόσμος αφυπνίζεται», είπε. Τη λύση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να δώσει η επιλογή των τοπικών προϊόντων,  πράξη που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ο καταναλωτής επιλέγοντας ένα ξένο προϊόν να βάλει στο τραπέζι του.  
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ 
 
Σε παραδείγματα συνανθρώπων μας που αξιοποίησαν παραδοσιακές ποικιλίες του τόπου τους και δημιούργησαν την «εμπορική διαδρομή» τους , αναφέρθηκε κατά την ομιλία του, ο Αθανάσιος Μαυρομάτης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  
 
Αυτό το μοντέλο εφαρμόζουν τα φασόλια Πρεσπών που αποτελούν παραδοσιακά καλλιεργούμενο φυτικό είδος, η ξακουστή φακή της Εγκλουβής που καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, καθώς και άλλα προϊόντα. «Το συμπέρασμα είναι ότι αν ενωθούν άνθρωποι που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το «εγώ» και να δουν το «εμείς» νομίζω ότι μπορούν να καταφέρουν θαυμάσια πράγματα.
 
 Έχουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία μας σε ένα ποσοστό πάνω από 40%. Άρα πιστεύω ότι το βάρος πρέπει να δοθεί εκεί, δηλαδή να ξεπεραστούν κομματισμοί, μικροπολιτικές και συμφέροντα και θα δούμε ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα». 
 
Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ 
 
Διέξοδο στην ανεργία και μία ενασχόληση που μπορεί να προσφέρει εισόδημα, είναι αυτή της εκτροφής σαλιγκαριών, σημείωσε από την πλευρά της η Παρασκευή Κουρτίδου που διατηρεί μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών στην περιοχή της Αιγείρου Ροδόπης. Το σαλιγκάρι αν και έχει σημαντική ζήτηση στην Ελλάδα,  μία μονάδα δε μπορεί να βασιστεί στην αγορά της Ελλάδας, ανέφερε η κ. Κουρτίδου, κάνοντας γνωστό ότι σχεδόν το σύνολο της περσινής της παραγωγής το εξήγαγε στο εξωτερικό. «Εάν θέλεις να κάνεις μία σωστή επιχείρηση και θέλεις να παράγεις, δεν μπορείς να στηριχθείς στην εγχώρια αγορά.
 
Εμένα ήταν η πρώτη μου χρονιά το 2012. Η δυναμικότητα του εκτροφείου μου είναι 10 τόνοι. Παρήγαγα πέρσι μόνο 5 τόνους, οι τέσσερις έφυγαν στον εξωτερικό, ενώ κράτησα τον ένα τόνο γα την φετινή παραγωγή. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους που να γνωρίζουν να δώσουν απαντήσεις. Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευαίσθητα, μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλη θνησιμότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε να μη μπορούμε να κάνουμε ενέργειες. Πρέπει να είναι σωστά οργανωμένο το εκτροφείο ώστε  να μπορέσουμε να προστατέψουμε όλους τους οργανισμούς».  Η εκτροφή σαλιγκαριών θεωρείται μία γεωκτηνοτροφική δραστηριότητα, και ενισχύεται μέσω προγραμμάτων που κατά διαστήματα ανακοινώνονται, ανέφερε η κ. Κουρτίδου. 
 
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
 
Για το ρόλο της οικογένειας, στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών επιλογών μέσα στο σπίτι, μίλησε από την πλευρά της η Φαίη Καλλίδου, κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος.  Η οικογένεια είναι εκείνη που δημιουργεί τις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού και θέτει τις βάσεις για το μέλλον του, είπε η κ. Καλλίδου και πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος και γρήγορος πλέον τρόπος ζωής, έχει προσφέρει την θλιβερή πρωτιά στον τομέα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. «Η οικογένεια είναι ο πρώτος λίθος ο οποίος βοηθάει το παιδί να κάνει τις σωστές επιλογές, είναι αυτή που όπως διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού, διαμορφώνει και τις διατροφικές επιλογές, μέσω της διαθεσιμότητας των τροφίμων που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Επίσης ο γονέας είναι και η μίμηση για τα παιδιά». Η ίδια διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια τα παιδιά να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές, «τροφή εκτός σπιτιού, ή τρόφιμα που τα φέρνουμε από έξω μέσα στο σπίτι μας. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν έχουν διατροφικές επιλογές όπως παλιά», είπε και την ευθύνη φέρουν οι γονείς. 
 
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 
 
Στηρίζοντας την ντόπια παραγωγή  και την προσπάθεια ανάδειξής της, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο διήμερο συνέδριο. Ο υπεύθυνος του κέντρου Γιώργος Σερμπέζης κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση των τροφίμων, των συσκευασιών και γενικά των απορριμμάτων. «Ο δήμος Κομοτηνής είναι από τους λίγους της ΑΜΘ που συμμετέχει στη ανακύκλωση. Παρόλα αυτά, γίνονται αρκετά λάθη. Αν σκύψουμε σε ένα κάδο σκουπιδιών και δούμε τι  σκουπίδια υπάρχουν σε αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει και υπάρχει κενό πως θα κάνει την ανακύκλωση», είπε. 
 
Όλγα Τσιούλφα
Ο ΧΡΟΝΟΣ»: Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής