Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η Aποτελεσµατικότητα της Φωνής των Mελών

Οι συνεργατικές εταιρείες είναι κοινές επιχειρήσεις, οι οποίες  ανήκουν αποκλειστικά στα µέλη τους ως φυσικά πρόσωπα. ∆εν ανήκουν στο κεφάλαιο των µελών τους. Το ύψος της συµµετοχής των µελών στο µετοχικό κεφάλαιο της συνεργατικής εταιρείας δεν επηρεάζει ούτε τις αποφάσεις που λαµβάνονται ούτε τη βαρύτητα των απόψεων, που το κάθε ένα εκφράζει.
Στις εταιρείες κεφαλαίου επικρατεί ακριβώς το αντίθετο. Οι αποφάσεις λαµβάνονται ανάλογα µε το ποσοστό συµµετοχής στο µετοχικό κεφάλαιο και κατά κανόνα η άποψη του ισχυρού µετόχου έχει µεγαλύτερη βαρύτητα. Οι αποφάσεις συνήθως λαµβάνονται από µια µικρή οµάδα ατόµων, που έχει όµως στην κατοχή της το µεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου της εταιρείας. Ο µικρός µέτοχος απλώς προσκαλείται στη γενική συνέλευση για να ικανοποιείται η απαίτηση του νόµου. Η άποψη του ουδεµία αξία έχει.

Aντίθετα στις συνεργατικές εταιρείες, που το µέλος είναι τοποθετηµένο υπεράνω οποιασδήποτε άλλης αρχής ή αξίας, ο λόγος του έχει βαρύτητα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει το µέλος. Η άποψη του έχει την ίδια ακριβώς αξία µε εκείνη των υπολοίπων µελών. Συνεπώς η συµµετοχή του µέλους στα συνεργατικά δρώµενα και η ενεργός παρουσία του στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας έχει µεγάλη σηµασία. Έχει το δικαίωµα να εκφράσει την άποψη του ελεύθερα και η άποψη του να αξιολογηθεί µε σεβασµό από τους συναδέλφους του. Έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί αλλαγές και να επηρεάσει τις αποφάσεις, αν οι απόψεις του αξιολογηθούν θετικά από τους υπόλοιπους. Κατά συνέπεια η φυσική συµµετοχή του κυρίως στις γενικές συνελεύσεις είναι σηµαντική.

Όπως συµβαίνει σε πολλές χώρες έτσι και στην Κύπρο η παρουσία των µελών στις γενικές συνελεύσεις είναι περιορισµένη. Ασφαλώς δεν είναι  δυνατόν να συµµετέχουν στη διαδικασία όλα τα µέλη. Είναι όµως παράδοξο σε µια εταιρεία που έχει χιλιάδες µέλη να συµµετέχουν στη γενική συνέλευση της µόνο µερικές δεκάδες. Αυτή η κατάσταση πιθανό να βολεύει τη διοίκηση, διότι περιορίζει τις πηγές άσκησης κριτικής, αλλά σίγουρα αποστερεί την εταιρεία να αξιοποιήσει τον πλούτο της γνώσης, που διαθέτουν τα µέλη της.

Οι µεγάλες συνεργατικές εταιρείες πολλών χωρών του εξωτερικού, που έχουν χιλιάδες µέλη, πραγµατοποιούν τοπικές ή περιφερειακές συνελεύσεις, στις οποίες ακούγονται όλες οι απόψεις και εκλέγονται τα µέλη, που θα λάβουν µέρος στις εργασίες της γενικής συνέλευσης. Με αυτή τη διαδικασία οι εκλεγµένοι αντιπρόσωποι µεταφέρουν στη γενική συνέλευση τις κυριότερες απόψεις της πλειοψηφίας των µελών. Οι απόψεις αυτές, είτε εκφράζονται υπό µορφή κριτικής είτε υπό µορφή εισηγήσεων, εµπλουτίζουν τη σκέψη και ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσµατικότητα της διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.