Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

τοπικά, εγχώρια, παραδοσιακά, σε δίκαιες τιμές

Φιλαδελφία:

φιλοδοξούμε να προμηθευόμαστε,
  • τοπικά,
  • εγχώρια,
  • παραδοσιακά,
  • σε δίκαιες τιμές για τις οικογένειες, και τους παραγωγούς,

μέσα από Πανελλαδικά αυτοοργανωμένο δίκτυο στην βάση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας οικοπαραγωγών-δημιουργών και ενεργών πολιτών,
συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της οικολογικής παραγωγής και των κοινοτιστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
μεταμορφώνοντας σιγά σιγά τους αγρότες, από άβουλα και εξαρτημένα πιόνια των εταιρειών, των επιδοτήσεων,
σε αυτάρκεις νοικοκυραίους...!!!
φροντιστές του περιβάλλοντος...
 
 

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=154158&categoryid=3

Μανώλης Κιουτσούκης: «Στην συνεργατική οικονομία συνεργάζονται οι άνθρωποι και όχι τα κεφάλαια»

Η πρώτη συνάντηση παραγωγών και δημιουργών με τους καταναλωτές είναι γεγονός σήμερα Τεταρτη 27 Ιουνιου από τις 6 το απόγευμα, εως 12:00 βράδυ στο Άλσος Αγ.Παρασκευής στην πόλη της Κομοτηνής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους. Tο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, Δημοτική, Λαϊκή, Ρεμπέτικη, Παράδοση. Σήμερα ο Χρήστος Χατζόπουλος με το Μουσικό Εργαστήρι Αρριανών - Κομοτηνής θα παρουσιάσει πρόγραμμα Παραδοσιακής, Έθνικ, Rock, Ρεμπέτικης και Λαϊκής μουσικής. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση δεν θα μπορέσουν οι καταναλωτές να προμηθευτούν προϊόντα καθώς δημιουργήθηκε ένα θέμα με τους επαγγελματίες της πόλης, ωστόσο ο κ. Κιουτσούκης από τον σύλλογο Φιλαδελφία μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή τόνισε πως είναι σημαντική για το πνεύμα του συνεργατισμού, αυτή η πρώτη επαφή. 

Όπως τονίζεται και στο δελτίο τύπου της Φιλαδελφίας: 
«Οι οικογένειες, τα νοικοκυριά, είναι καιρός να στραφούμε στην τοπική παραγωγή των ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ακόμη και σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο τι τρώμε και πολύ καλύτερες τιμές». Και συμπληρώνουν πως: «για να υπάρχει όμως οικονομία-ανάπτυξη-συναλλαγές, εκτός από τους «ΘΕΛΩ» (οικογένειες-νοικοκυριά), το έτερο ήμισυ οι «ΕΧΩ» (αγρότες, παραγωγοί, μεταποιητές), πρέπει να είναι παραγωγικοί, προσανατολισμένοι στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, στη διαμόρφωση λογικότερων τιμών και σε θέματα σύγχρονης οργάνωσης της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους, στην δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων με αγάπη και φροντίδα, τίμια, γνήσια, καθαρή και με ευγένεια. Το βιώσιμο μέλλον απαιτεί προσανατολισμό στην στήριξη από την Τοπική Κοινότητα.
Ο παραγωγικός λήθαργος του ντόπιου παραγωγού -με τις επιδοτήσεις, τη μονοκαλλιέργεια, το υψηλό ρίσκο, κόστος παραγωγής, τα τοκογλυφικά δάνεια- στοχοποιείται και δρομολογείται η αφύπνισή του, η επιστροφή του προκομμένου παραγωγού στο τραπέζι μας». έτσι λοιπόν προκύπτουν, σύμφωνα με τα μέλη της Φιλαδελφίας «άμεσες ωφέλειες για την τοπική οικονομία καθώς η δοκιμασμένη συμφιλιωτική Αυτάρκεια, Φιλαδελφία, συνεργασία, αλληλεγγύη, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Είναι τα θεμέλια της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας. Μια ταυτότητα που οφείλει να εστιασθεί σ’ αυτό που θα αναδεικνύει, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου μας με αντιπροσωπευτικά προϊόντα από όλες τις ομάδες (αρτοσυσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίττες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά κλπ)». Ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοπική γαστρονομία κάθε τόπου, καθώς όπως τονίζετε «δεν αποτελεί μόνον μια έκφραση γευστικής ταυτότητας, μια παράμετρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια ευκαιρία ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σαφέστατο συγκριτικό πλεονέκτημα και μια σημαντική πηγή πόρων για τον τουρισμό και για την τοπική οικονομία του γενικότερα».

Η Φιλαδελφία λοιπόν είναι αρωγός και στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην προώθηση των προϊόντων του τόπου μας και ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Θεωρούν ότι το μοντέλο αυτό είναι κατάλληλο για μικρούς παραγωγούς και ομάδες παραγωγών και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη τοπικών προϊόντων. Και στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, όχι γιατί πιστεύουν ότι ο κρίκος της αγοράς, που λέγεται εμπόριο, πρέπει να καταργηθεί, αλλά γιατί είναι αδιαμφισβήτητη ανάγκη, να εξορθολογιστεί και να αποκτήσει, στοιχεία υγιούς ανταγωνισμού.

Στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 20 εκ. συνεταιρισμένοι πολίτες

ΠτΘ: Τι είναι η Φιλαδελφία, πώς ξεκίνησε και ποιοι είναι οι στόχοι της;
Μ.Κ.: 
Η Φιλαδελφία ξεκίνησε από μια ομάδα ενεργών πολιτών και στόχο έχει τη δημιουργία συνείδησης συνεργατισμού στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε να καταφέρουμε να συνεργαζόμαστε, να προσφέρουμε και να παραλαμβάνουμε από τους συνανθρώπους μας μέσα από όρους και κανόνες χωρίς καμία μεθοδευμένη προσπάθεια. Η Φιλαδελφία στηρίζει την οικογένεια και επιδιώκει την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των μελών της και της τοπικής κοινωνίας πάνω σε θέματα συνεργασίας, συνεργατισμού και συνεταιρισμού με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και πρακτικές του συνεργατισμού. Η προσπάθειά μας αυτή έχει προχωρήσει από το Δεκέμβριο του 2011 και μεταφράζεται σε 300 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ 1100 άνθρωποι ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις δράσεις μας. 


ΠτΘ: Ο κύριος στόχος σας είναι η δημιουργία του συνεργατικού παντοπωλείου, ωστόσο από ό,τι καταλαβαίνω, η Φιλαδελφία έχει σαν στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου όσον αφορά τις συναλλαγές. Αντιμετωπίζετε από τον κόσμο κάποια δυσπιστία ως προς τον συνεταιρισμό, μιας και είναι μια δομή που δοκιμάστηκε αλλά δεν πέτυχε;
Μ.Κ.: 
Πρέπει να σας πω ότι δεν προσπαθούμε, ενεργούμε. Οι ενέργειές μας είναι εκπαιδευτικού περιεχομένου και συνθέσεων στην τοπική κοινωνία. Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές του συνεργατισμού έχουν άλλες αρχές από αυτές της επιχειρηματικότητας, στην συνεργατική οικονομία συνεργάζονται οι άνθρωποι και όχι τα κεφάλαια. 


ΠτΘ: Αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα…
Μ.Κ.: 
Σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία υπάρχουν πάνω από 20 εκατ. συνεταιρισμένοι πολίτες. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Στην Κύπρο μάλιστα είναι πολύ λίγα τα χωριά που δεν έχουν συνεργατικό παντοπωλείο ή συνεργατική τράπεζα. Αλλά και στην Ελλάδα ο συνεργατισμός έχει πολλά πρόσωπα, υπάρχει ο συνεταιρισμός των φαρμακοποιών, τα ΚΤΕΛ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με συνεργατικό τρόπο. Η συνεργατική τράπεζα του Έβρου αριθμεί 7500 μετόχους και 11.500 πελάτες. Ωστόσο στην Ελλάδα ο νόμος δεν έχει υιοθετήσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές του συνεργατισμού, αυτό είχα σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του συνεργατισμού. Κάποια στιγμή ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του νόμου, ωστόσο στην επιτροπή συμμετείχαν μόνο αρεοπαγίτες και τελικά λόγω των εκλογών η αλλαγή του νόμου δεν προχώρησε.


ΠτΘ: Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στην πόλη αυτό το κίνημα του συνεργατισμού;
Μ.Κ.: 
Εμείς κάνουμε προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πνεύματος συνεργατισμού στην πόλη. Προσπαθούμε να προβάλλουμε τις συνεργατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πηγαίνουν πολύ καλά. Κι επειδή αρεσκόμαστε να σχολιάζουμε σκάνδαλα και κακές διαχειρίσεις, οι καλές πρακτικές μένουν στα αζήτητα. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στην συνάντηση παραγωγών – καταναλωτών που γίνεται στην πόλη μας. 


ΠτΘ: Τι γίνεται με την εκδήλωση στο πάρκο της Αγ. Παρασκευής; Τι θα βρουν εκεί οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί;
Μ.Κ.: 
Είναι μια γνωριμία των παραγωγών με τους καταναλωτές, επιπλέον θα δημιουργηθεί μια κινητικότητα στην πόλη, μια κινητικότητα που στους δύσκολους καιρούς που περνάμε δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ενεργούμε στην κατεύθυνση της ανάδειξης των υγειών μονάδων και του ιδιωτικού τομέα.

Συντάκτης:Μαρία Λαμπρογιάννη 
e-mail: paratiritis.lamprogianni@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.