Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012, η 1η πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες».

Συντονίζεται και γιγαντώνεται το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες»
 
 
Δημιουργική μπορεί να χαρακτηριστεί η πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες» Κατερίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΕΚΑΒΗ». Η διοργάνωση από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας είχε ως στόχο τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών ομάδων που θα συνεργάζονται μεταξύ τους στη διάθεση προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 40 ομάδες από διάφορα μέρη της χώρας, από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, 
Μανώλης Κιουτσούκης – Φιλαδελφία Κομοτηνής : 
«Αυτό που άρχισε να γίνεται μετά τον περσινό Δεκέμβρη κατά περιοχές, μας έκανε να δούμε ότι πρέπει οι οργανώσεις μας να συνεργαστούν σε κάποια σημεία. Σε θέματα τεχνικά, διαδικαστικά, επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία. Βρεθήκαμε και συζητάμε όλα αυτά, παράλληλα πέρνουμε και εμπειρία από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η οποία έχει προχωρήσει πάρα πολλά θέματα.
Παρουσιάσαμε και εμείς τις δικές μας εμπειρίες και είναι σημαντικό να γίνεται τακτικά αυτό. Θέλουμε να κάνουμε μια κοινή πλατφόρμα όπου θα ενημερώνονται διαδικτυακά οι συνάδελφοί μας. Συντάσσουμε επίσης ένα μνημόνιο με διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά, σε συνεταιρισμούς, παραγωγούς, για τη φτώχεια και τις τιμές, την αδυναμία της πολιτείας να παρέμβει.
Αυτό το σύμφωνο, εκτός από τις διαπιστώσεις θα φέρει και κοινή δράση. Αυτό που ζούμε είναι η επιστροφή μας στην κανονικότητα. Οι παπούδες και οι γονείς μας αντάλλασσαν προϊόντα, από αυτά που παρήγαγαν. Τότε ήξεραν πόσο τίμιος ή όχι ήταν ο καθένας στις ανταλλαγές τους.
Τώρα, αντίστοιχα, βλέπουμε να έρχονται παραγωγοί που τους στηρίξαμε και βαφτίζουν τα όσα έγιναν ως στήριξη δική τους προς εμάς. Αλληλοστηριχτήκαμε λοιπόν. Εμείς όμως ξεκινήσαμε την κίνηση αυτή, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συνεργασίας, δράση προΣυνεργατικής αλληλεγγύης, μια προσπάθεια έναρξης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. Φαίνεται όμως ότι αυτή κλονίζεται.
Είναι μια παιδαγωγική διαδικασία, όπου εμπεδώνουμε το πως οι παραγωγοί στην Ελλάδα έφτασαν σε αυτό το σημείο. Βγαίνουν στην επιφάνεια οι ανασφάλειες τους, η έλλειψη τεχνογνωσίας και γνώσης του πραγματικού κοστολογίου. Δεν τα έμαθαν γιατί ο συνεργατισμός δεν έχει προχωρήσει στην ελληνική κοινωνία. Έτσι δεν έχει έρθει η εκπαίδευση και η κατάρτιση, με αποτέλεσμα να μαραζώσουν οι συνεταιρισμοί.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει άγνοια προγραμματισμού, κοστολόγησης, ανασφάλεια, καχυποψία, έλλειψη οράματος και δεν μπορεί έτσι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Εμείς προσπαθούμε, γνωρίζουμε, ερευνούμε, ενημερώνουμε, αλλά κάποιοι δεν ανταποκρίνονται αντίστοιχα, προχωρούμε όλα θα στρώσουν, η οικογένεια, το νοικοκυριό, έχει το πρώτο και τελευταίο λόγο».


ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Η Φιλαδελφία πρωτοστατεί στο «Κίνημα χωρίς μεσάζοντες»

19.09.2012
Η ετικέτα «Χωρίς μεσάζοντες» φιγουράρει ήδη στα πρώτα προϊόντα, όπως αλεύρι και φακές
 
Η ετικέτα «Χωρίς μεσάζοντες» φιγουράρει ήδη στα πρώτα προϊόντα, όπως αλεύρι και φακές, αφού το ομώνυμο κίνημα, όχι μόνο δεν έχει ατονήσει αντίθετα ανέλαβε πρωτοβουλία, στη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης στην Κατερίνη, να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή σε παραγωγούς και καταναλωτές για την εξεύρεση φτηνών αγροτικών προϊόντων. Και σε αυτήν την πρωτοβουλία η οργάνωση «Φιλαδελφία» ήταν παρούσα διά των μελών της Μανώλη Κιουτσούκη, Αθηνά Μπομποτά και Πόλυ Καρασαβίδη. 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ

Στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση των κινημάτων "Χωρίς μεσάζοντες", που έγινε το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, ο σύλλογος της Ροδόπης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις της. «Καλλιεργούμε συστηματικά, την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και οικογένειας – νοικοκυριού, με μια δίκαιη τιμή παραγωγού, η οποία αφενός καλύπτει το κόστος μιας παραγωγής κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά σωστής και αφ εταίρου εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε προσιτή τιμή για την οικογένεια, το νοικοκυριό», είπε ο Μανώλης Κιουτσούκης παρουσιάζοντας τις δράσεις του συλλόγου. Οι διανομές "Φιλαδελφίας", όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, έχουν στόχο την ίδρυση και λειτουργία "Προμηθευτικής-Καταναλωτικής συνεργατικής επιχείρησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς δραστηριότητες". Μέχρι σήμερα έγιναν διανομές «Χωρίς μεσάζοντες» σε προϊόντα όπως πατάτες, μέλι, σπανάκι, σαλάτες, αρακά, νεκταρίνια, ροδάκινα, ντομάτα για σάλτσα, φασόλια ξερά, νέας σοδειάς, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ 23 ΠΟΛΕΙΣ

Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν εθελοντικές ομάδες από 23 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, όπου συζήτησαν για το μέλλον των δράσεων που υλοποιούν και αναζήτησαν τρόπους για τον καλύτερο συντονισμό τους, όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας www.otoposmou.gr Θέμης Κωτούλας. Οι πρωτοβουλίες πολιτών, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, οφείλουν να παρεμβαίνουν στη διαδικασία διάθεση των προϊόντων μέσα στα πλαίσια του Νόμου, με σκοπό την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής διάθεσης των προϊόντων στους καταναλωτές σε συνδυασμό με την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Επίσης, να συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την εξασφάλιση στους καταναλωτές των δύο πιο πάνω παραγόντων: φθηνότερη τιμή πώλησης – καλύτερη ποιότητα. Επίσης, στο κείμενο τονίζεται ότι οι ομάδες στοχεύουν στο να υποβοηθήσουν με τις δράσεις τους, όλους τους παραγωγούς της ελληνικής γης, δημιουργώντας στους τελευταίους κίνητρα για την καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και να ωθούν με τις δράσεις τους, τους καταναλωτές στην αγορά ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής, που θα τους παρέχονται σε φθηνή τιμή. Επιπλέον, στόχος είναι η πάταξη της κερδοσκοπίας και η διευκόλυνση της διάθεση και ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών μεταξύ περιοχών της χώρας, με βάση τις αρχές της καλής πίστης, της αλληλοβοήθειας και της αμοιβαιότητας. 
ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»

Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνάντησης στην Κατερίνη παρουσιάστηκε και η πρώτη συσκευασία προϊόντος με την ένδειξη «Χωρίς Μεσάζοντες». Πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο παράγεται στην Κατερίνη και θα διατίθεται προς 5,90 ευρώ σε συσκευασίες των 10 κιλών, δηλαδή 59 λεπτά/κιλό, όταν στην αγορά πουλιέται σχεδόν σε διπλάσια τιμή.

Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.