Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το περιβάλλον μας και το πορτοφόλι μας

Διαχείριση των απορριμμάτων από τους ίδιους τους πολίτες, τις οικογένειες, τα νοικοκυριά.
Το προηγούμενο αιώνα μιλούσαμε για σκουπίδια. 
Σήμερα μιλάμε, σκεπτόμαστε, συμπράττουμε για απορρίμματα – προϊόντα.
 
Προστατεύουμε με σιγουριά και υπευθυνότητα
το περιβάλλον μας και το πορτοφόλι μας
 
Τα απορρίμματα και η διαχείριση τους ποτέ δεν μπορεί να είναι προσπάθεια ενός, πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια όλων μας χωρίς εξαιρέσεις.
Ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων :


. - . Μ Ε Ι Ω Σ Η . - . 
των απορριμάτων που παράγουμε στο νοικοκυριό, δίνοντας προσοχή στο 
ΤΙ αγοράζουμε, 
ΠΩΣ συκευάζεται, 
ΠΟΣΟ προσέχουμε τα απομεινάρια της χρήσης των προϊόντων του σπιτιού μας (κόστος, όγκο, βάρος, ιδιότητες αποσύνθεσης, διάβρωση, διαρροές, ατυχήματα, μόλυνση νερού, εδάφους, ρύπανση ατμόσφαιρας, διασπορά, επιδημίες)

. - . Ε Π Α Ν Α Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ο Π Ο Ι Η Σ Η . - . 
των απορριμάτων που παράγουμε στο νοικοκυριό, μέσα από 
ΔΙΚΤΎΩΣΗ των οικογενειών μεταξύ τους, από 
ΕΠΙΔΙΌΡΘΩΣΗ ενδυμάτων, υποδημάτων, συσκευών, επίπλων
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ - χάρισμα υλικών, αντικειμένων που δεν μας χρειάζονται πλέον, (ενδυμάτων, υποδημάτων, συσκευών, παιχνιδιών, φαρμάκων, συσκευών, διακόσμησης, επίπλων)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ΟικοΑυτάρκεια με χειροποίητες ιδέες, συνταγές, λύσεις, 
ΑΛΛΑΓΗ χρήσης υλικών ευρηματικότητα, 
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των υλικών σε απλούστερη υλική μορφή (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, ξύλο, λευκοσίδηρο, διαφορετικά πλαστικά, οργανικά απομεινάρια, φλούδες, αποφάγια, ζουμιά, τηγανέλαια) 

. - . Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η . - . 
των απορριμάτων που παράγουμε στο νοικοκυριό, μετά από ένα σωστό 
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, τηγανέλαιο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.
ΦΙΛΙΚΗ προς το περιβάλλον διαχείριση του οργανικού υπολείμματος (βιοαέριο, κομπόστ, βιοντίζελ

Διαχωρίστε
στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο
τα χαρτικά
(χαρτόνι-χαρτί γραφείου-εφημερίδες-περιοδικά),
τα πλαστικά
(PET-PP-HDPET),
το γυαλί
στα τρία χρώματα (Άχρωμο - πράσινο- καφέ)
τα μέταλλα
(λευκοσίδηρο –αλουμίνιο) και
τα οργανικά υπολείμματα
(φλούδες, αποφάγια,)
τα τηγανέλαια σας
(σε ένα μπουκάλι-δοχείο)
Γίνε ΔΩΡΗΤΗΣ
χρησιμοποιημένων τηγανελαίων 
τώρα ! ! !

Πόσο κακό προκαλεί στο περιβάλλον το λάδι, που οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα;
Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές.
Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!

Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.

Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε bio-diesel και όχι μόνο.
Μιλάμε,  Σ Υ Ζ Η Τ Α Μ Ε μεταξύ μας, για την δική μας συμπεριφορά σχετικά με τα απορρίμματα, αναφερόμαστε στους τρόπους πρόληψης για τη μείωσή τους. 
Μιλάμε,  Σ Υ Ζ Η Τ Α Μ Ε μεταξύ μας, για την χρησιμότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται σε αυτά, όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, σίδερο, τετραπάκ, χάρτινες συσκευασίες, λάστιχα αυτοκίνητων, αδρανή και ανόργανα υλικά, μπαταρίες, ηλεκτρονικό - ηλεκτρικό εξοπλισμό, οργανικά υπολείμματα και τηγανέλαιο.
 
Μιλάμε,  Σ Υ Ζ Η Τ Α Μ Ε με τα παιδιά μας να συμμετέχουν, να μας καθοδηγούν  αναφέροντας τις εμπειρίες τους από τα όσα έχουν διδαχτεί στο σχολείο αλλά και από την οικογένειά μας.
 
Φιλαδελφία
Στηρίζουμε την οικογένεια 
με αλληλεγγύη, με συνεργατισμό


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.