Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Δημοσιογραφία από τα κάτω ενάντια στην 4η Εξουσία»

Στα πλαίσια του 9ου Αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφία από τα κάτω ενάντια στην 4η εξουσία» στο Φουαγιέ της παλιάς Νομικής ΔΠΘ. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου από το περιοδικό Unfollow, ο κ. Σαμή Καραμπουγιούκογλου από την ΕΡΑ Κομοτηνής και ο κ. Στέφανος Μπατσής από το περιοδικό «Βαβυλωνία». Στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε το θέμα της «Νέας Δημοσιογραφίας» που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της βήματα και στην Ελλάδα. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα το περιοδικό «Unfollow», τη «Βαβυλωνία» και την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα νέα αυτά μέσα δίνουν χώρο κι εκφράζουν ένα λόγο διαφορετικό του κυρίαρχου κάπως περιθωριοποιημένου. Είναι ανοιχτά και κοντά στην κοινωνία, σκιαγραφώντας ένα νέο υπόβαθρο και πασχίζοντας για μια όσο το δυνατόν πιο αδέσμευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία μακριά από τις δεσμεύσεις του κράτους και της αγοράς. Υπάρχουν στην κοινωνία για να εκφράσουν την ανάγκη για μια διαφορετική ενημέρωση και ανάγνωση των καταστάσεων και απευθύνονται κατευθείαν και κυρίως στους αναγνώστες τους για την οικονομική τους στήριξη, όπως μας πληροφόρησε στην εισήγηση του ο κ. Στέφανος Μπατσής.

Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος Unfollow «Μας χρησιμοποιούσαν ως ένα δημοκρατικό άλλοθι»
Η κ. Μαρινική Αλεβιζοπούλου ανέλυσε εκτενώς τη δομή της λειτουργίας αυτών των νέων μέσων καθώς και τη δομή της αγοράς. Η κ. Αλεβιζοπούλου προερχόμενη από ένα μέσο μεγάλης κυκλοφορίας, αναφέρθηκε στον βίαιο τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι που δεν υποστήριζαν τα συμφέροντα των μεγάλων εκδοτικών ομίλων αλλά και στον τρόπο που τους χρησιμοποιούσαν, λέγοντας ότι «μας χρησιμοποιούσαν ως ένα δημοκρατικό άλλοθι, αλλά με την κρίση, που έβαλε στενές γραμμές, μας απομάκρυναν βίαια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Λαμπρινή Θωμά που απομακρύνθηκε από τον «Αθήνα 98,4» η οποία ανακοίνωσε ότι η μη συμμετοχή στην απεργία ήταν θέση της διοίκησης και όχι των εργαζομένων κι έτσι απολύθηκε». Η κ. Αλεβιζοπούλου στη συζήτηση που ακολούθησε, ανέφερε ότι τα μέσα της «δημοσιογραφίας από τα κάτω» πρέπει να πάρουν πίσω την έννοια της πληροφόρησης και να μη χρησιμοποιούν πλέον την έννοια της αντιπληροφόρησης καθώς αποτελούν και αυτά μέσα κανονικής πληροφόρησης με εκτενή στοιχεία και αναλύσεις.

Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος ΕΡΑ Κομοτηνής «Θα συνεχίσουμε το πείραμα της ανοιχτής ΕΡΤ μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό»


Στο πείραμα της ανοιχτής ΕΡΤ που λειτουργεί το τελευταίο 5μηνο αναφέρθηκε ο κ. Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο οποίος από τη στιγμή που έκλεισε βίαια η ΕΡΤ, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εργάζεται στην πειραματική ανοιχτή ΕΡΤ και, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα συνεχίσει να πολεμάει για αυτό το πείραμα «μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό το τέλος καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό σε κανέναν». Ο κ. Καραμπουγιούκογλου τόνισε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί «μιζοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης με σκοπό το συμφέρον των ιδιωτών, αφού αν η ΕΡΤ παρέμενε ανοιχτή θα κατάφερνε να γίνει ο μοναδικός πάροχος high definition συχνότητας. Οι εργαζόμενοι, όμως, της ΕΡΤ θα συνεχίσουν να παλεύουν για αυτό το πείραμα το οποίο είναι άκρως επιτυχημένο και θα συνεχίσουν να εργάζονται όπως εργαζόταν όλα αυτά τα χρόνια και δε θα αλλάξει τίποτα».

Συντάκτης:Νίκος Μαλαμάς 
e-mail: nikosmlm@hotmail.com

Πηγή:
http://paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=163784&categoryid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φιλαδελφία παρακαλεί τους αναγνώστες της να σχολιάζουν χρησιμοποιώντας μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.